De Nachtwacht gemaakt van theeblaadjes

De Nachtwacht gemaakt van theeblaadjes

De Nachtwacht gemaakt van theeblaadjes

Theeblaadjes gebruiken om één van de bekendste schilderijen ter wereld te maken, je moet er maar opkomen. Tijmen (22) uit het Brabantse dorp Zundert deed het en noemt het De Theewacht. In totaal heeft het hem elke vrije uur gekost gedurende een periode van twee maanden.

Het idee ontstond op het werk. Tijmen ging drinken halen en toen ging een theezakje kapot. De blaadjes die eruit kwamen gebruikte hij om een figuurtje mee te leggen. Zo ontstond het idee om het veel groter aan te pakken en besloot hij mee te doen aan een wedstrijd van het Rijksmuseum, genaamd: Alle Rembrandts van het Rijksmuseum.

Voor Tijmen was het niet geheel een nieuw idee. Hij had namelijk al eens een zelfportret gemaakt. Maar dat was wel een slag groter, 2 meter bij 2,5 meter om precies te zijn en daarmee niet eens zo veel kleiner dan het origineel van kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606 – 1669). Het origineel is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Tea By Me

Zundert begint langzaamaan de titel van ‘theedorp van Nederland’ te krijgen. Tijmen zocht namelijk contact met Tea By Me, de enige theeplanter van Europa, gevestigd in Zundert. De theeplanter was direct enthousiast en werkte graag mee. Voor wie Zundert niet kent: deze gemeente is gelegen ten zuid-westen van Breda en telt ruim 20.000 inwoners.

(Bron: Omroep Brabant)

Theeblaadjes vermalen

Het was een flinke klus. De blaadjes werden vermalen met een blender. Alle personen op het schilderij zijn met de hand uitgesneden met een stanleymes. Het was een intensieve klus voor de civiel ingenieur die een voorliefde heeft voor Rembrandt.

Een leuk detail is dat Tijmen de grootmeester Rembrandt van Rijn volgt. In het origineel zijn namelijk enkele geheime codes in verborgen en ook Tijmen heeft dat voor elkaar gekregen. Bekijk je zijn versie namelijk in spiegelbeeld? Dan kun je één van de codes van Tijmen niet missen.

Inmiddels heeft Tijmen zijn ontwerp ingeleverd. In mei hoort hij of zijn inzending meegaat naar de volgende ronde. Dat is nog even afwachten voor de Brabander. Hoe dan ook, dit is een goed voorbeeld van wat je wel niet allemaal kunt doen met theeblaadjes.

&nbsp

Tips van De Theespecialist
  1. Tea by Me® Theeplant - Camellia sinensis in blister
    Tea by Me® Theeplant - Camellia sinensis in blister
    Slechts € 8,95
  2. Zundert Tea Piramides in Foliezakje
    Zundert Tea Piramides in Foliezakje
    Speciale prijs € 2,69 Normale prijs € 3,59