Zoetigheid voor je drankje, dessert of ontbijt? Gebruik eigengemaakte thee siroop!

Zoetigheid voor je drankje, dessert of ontbijt? Gebruik eigengemaakte thee siroop!

Zoetigheid voor je drankje, dessert of ontbijt? Gebruik eigengemaakte thee siroop!

Je kunt op verschillende manieren van thee genieten. Drink het puur, drink het met een smaakje, met een toefje melk of een lepeltje honing; er zijn opties genoeg. Ben jij een echte thee fanaat en sta je daarnaast ook graag in de keuken, dan hebben we fantastisch nieuws voor je. Je kunt er ook prima mee koken!

Van voorgerecht tot nagerecht, van snacks tot cocktails, probeer het eens met thee! Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt. Simpel beginnen? Start dan met een siroop. Je kunt het van elke thee maken en siroop is met verschillende recepten te combineren, dus het is ook nog eens flexibel.

De siroop is op veel manieren te gebruiken. Voeg het toe aan yoghurt of ijs. Gebruik het bij je favoriete gebakken ontbijt, zoals pannenkoeken, wafels en french toast. Maak er gekaramelliseerde banaan mee, zoet je havermout pap ermee of maak je eigen aanmaaklimonade! Of geef je drankje net dat beetje extra, zoals in lattes, thee en cocktails.

Hoe maak je thee siroop?

Het recept is eenvoudig. Er zijn maar een paar stappen en ingrediënten en het duurt maar 10-20 minuutjes! In principe kun je het maken met elke soort thee, maar als je een tip nodig hebt om mee te beginnen, de volgende theeën zijn hier meer dan prima voor:

  • Earl Grey,
  • Lapsang Souchang (recept verder in dit artikel aanwezig)
  • Matcha

Is dit je eerste keer? Maak je eerste siroop dan met je favoriete thee.

Basis recept

Duur: 9 minuten

Benodigdheden

  • 240 ml water
  • 128 gram suiker
  • 4 theezakjes of 4 eetlepels losse thee
  • sauspan
  • glazen flesje voor de siroop

Bereiding

  • Verwarm water in een sauspan. De temperatuur die het water moet bereiken hangt af van de soort thee die je gebruikt. Vele groene theeën zet je het beste bij 70-75°C, witte theeën bij 80-85°C en zwarte theeën met kokend water.
  • Haal de sauspan van het vuur af als het de juiste temperatuur heeft bereikt en voeg de thee toe. Laat de thee ongeveer 5 minuten trekken.
  • Verwijder de theezakjes van de pan of giet de thee door een filter om de theebladeren op te vangen.
  • Zet de pan met thee weer terug op het vuur en verhit tot deze bijna kookt.
  • Voeg de suiker toe en roer tot deze volledig is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur af en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats het daarna in de koelkast.

Houdbaarheid

De siroop is ongeveer een maand houdbaar* in de koelkast of 6 maanden in de vriezer.

* Houd de siroop goed in de gaten. Wordt de siroop troebeler dan kan dat een teken van bederf zijn.

Lapsang Souchong siroop

Duur: 15-25 minuten | 475 ml

Een fantastische thee om siroop van te maken is Lapsang Souchong. Deze rokerige zwarte thee is heerlijk in cocktails en populair in combinatie met Whisky. Lapsang Souchong siroop kun je zo sterk maken als je wilt, maar het onderstaande recept geeft een subtiele en zachte toon aan het geen je het toevoegt. Het streelt je neus en tong zonder de andere smaken te overtreffen.

Benodigdheden

  • 15g losse Lapsang souchong thee, hoe groter de bladeren, des te beter.
  • 475 ml water
  • 200g + 2 eetlepel witte suiker
  • 20g bruine suiker
  • Een snufje zout (optioneel)
  • Een druppeltje citroenzuur (optioneel)

Bereiding

  • Breng water aan de kook in een sauspan
  • Haal de pan van het vuur, voeg de theebladeren toe, sluit de pan af en laat de thee 10-20 minuten trekken.
  • Voor een minder sterke theesmaak: Giet de thee door een zeefje in een pan of kom met de suiker, zout en citroenzuur en roer tot de suiker is opgelost.
  • Voor een sterkere theesmaak: voeg de suiker toe aan de thee en laat 5 minuten trekken.
  • Giet de thee door een filter om de theebladeren te verwijderen.
  • Optioneel: Voeg de zout en citroenzuur toe.
  • Giet het mengsel over in een schone (liefst steriele) container, liefst van glas en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats de siroop in de koelkast.

Experimenteer met de optionele ingrediënten en de trektijd van de thee om de uiteindelijke smaak van de siroop te beïnvloeden. Laat de thee wat korter trekken (10 minuten) voor een wat rokerige smaak te geven. Trek je hem langer (20 minuten) dan overheerst de smaak van de zwarte thee wat meer. 15 minuten biedt een subtiele combinatie van de twee.

Houdbaarheid

De siroop is ongeveer een maand houdbaar* in de koelkast of 6 maanden in de vriezer.

* Houd de siroop goed in de gaten. Troebelheid kan een teken van bederf zijn. De citroenzuur draagt bij aan een langere houdbaarheid. Houd er wel rekening mee dat de siroop vanaf het begin al licht troebel zal zijn door de tannine in de thee.