Biologische thee merken

Biologische thee

Biologische thee is geen vanzelfsprekendheid. Dat is op zich vreemd, want het is tenslotte een natuurproduct. Dat is het eerste waaraan je denkt. De manier van verbouwen en telen zorgt voor het verschil. Biologisch geteelde thee wordt namelijk verbouwd zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals kunstmest. Vaak kiezen producerende boeren voor natuurlijke mest die afkomstig is van planten of boerderijdieren. Dit is beter voor het milieu, omdat bodemvervuiling hierdoor wordt voorkomen. Dit is echter geen vanzelfsprekendheid. De vermelding 'biologisch' is daarom een waardering voor de theeproducenten die dat wel doen.

Biologische artikelen worden steeds populairder. De vraag hiernaar stijgt en past bij de huidige tijd, waarin consumenten steeds kritischer zijn op de inhoud van een product en verantwoord ondernemen wordt gewaardeerd. Het hoort bij een stukje bewustwording en oog voor de natuur. Onderzoeken en nieuwe producten zorgen ervoor dat de organische teelt gemakkelijker wordt. Het wordt ook wel organische thee genoemd. Op verpakkingen staat wel vaker ‘Organic Tea’.

 

Voordelen en nadelen van biologische thee

 

Lagere productie

Het verwerkingsproces is intensiever. Ook groeien planten die behandeld zijn met natuurlijke mest langzamer dan met kunstmest. Hierdoor is de productie lager. Om aan de enorme vraag naar thee te kunnen voldoen moet ook met kunstmest worden geteeld.

Hogere prijs

De lagere productie in relatie tot het hogere aantal arbeidsuren levert een hogere prijs op. Toch zijn er veel mensen die bereid zijn om een iets hogere prijs te betalen in ruil voor een faire en/of gezonde manier van telen en produceren. De verschillen qua prijs zijn tegenwoordig overigens een heel stuk minder dan vroeger, waardoor biologische artikelen vandaag de dag zeer goed betaalbaar zijn en niet veel meer verschillen van gelijkwaardige merken.  

Betere smaak, geur en kleur

De kwaliteit van biologische thee is qua geur en smaak is stukken hoger, dat merk en proef je direct. Niet-biologische thee is ook vaak donkerder van kleur. Biologische thee wordt omschreven als ‘in balans’ qua smaak, geur en kleur.

Een verantwoorde keuze

Organische thee is een goede keus, zowel voor jezelf, voor de boer als voor de natuur in het gebied waar de theeplantages zich bevinden. Biologische thee kopen is dus veel meer dan idealistische keus. Gezondheid, smaak en kwaliteit zijn andere goede redenen voor een ‘organische’ aankoop.

Biologische thee fairtrade EKO keurmerk

Herkenbaarheid en keurmerk

Er zijn heel veel logo's van keurmerken in omloop. Niet alle logo's zijn even bekend en betrouwbaar. Bovenstaande logo's kun je volledig vertrouwen. Biologische thee herken je aan het EKO-keurmerk. Andere keurmerken en logo’s waar je op kunt letten zijn het Fairtrade-logo en het logo voor biologische artikelen.

De Theespecialist heeft biologische thee van diverse merken.

&nbsp

Gerelateerde producten
  1. Secret Box
    Secret Box
    Slechts € 3,80 Normale prijs € 3,80