Wat is paraguaythee

Wat is Paraguaythee?

Paraguaythee is een nieuwe term in de theewereld die snel in opkomst is. Maar wat is het eigenlijk en waar komt deze naam vandaan? De populariteit van thee heeft ervoor gezorgd dat overal ter wereld de vraag naar deze natuurlijke drank explosief is gestegen. Het past ook perfect in het plaatje van de huidige tijd: het is een natuurproduct, het is lekker, er is veel variatie in het aanbod, het is in overvloed verkrijgbaar, je kunt het hele jaar door thee drinken en het is gezond. Daarmee voldoet thee aan alle wensen en eisen.

Maté thee

Relatief nieuw op de markt is maté, ook wel bekend als Paraguaythee of chimarrão (zo noemen ze het in Portugees sprekende landen) of cimarrón (Spaans sprekende landen). Na het lezen van deze introductie wordt de herkomst van de term Paraguaythee langzaam duidelijk. Maté thee is namelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt geteeld in Paraguay en omringende landen zoals Brazilië, Chili, Bolivia, Uruguay en Argentinië. Van laatstgenoemd land is het zelfs de nationale drank, maar ook in Paraguay staat deze drank hoog aangeschreven.

Zuid-Amerikaanse tradities met paraguaythee

In Zuid-Amerikaanse landen staat samenzijn met familie en vrienden centraal en daarbij past deze thee natuurlijk perfect. Je ziet daarom dat het vaak in gezelschap wordt gedronken, zowel koud als warm. De manier van drinken is bovendien uniek. Dat begint bij het maken van de maté. Het is namelijk een destillaat van jonge blaadjes en knoppen van de plant en is daarna gedroogd. De Paraguaythee wordt volgens traditie geserveerd in een speciale kop of mok, genaamd kalebas. Hierin wordt het destillaat gemengd met water. Vervolgens wordt het met een metalen rietje (in de volksmond bomba of bombilla geheten) opgedronken.

Deze theesoort heeft een behoorlijke hoeveelheid theïne (cafeïne) in zich en wordt daarom ook wel als een oppepper gezien. In de oudheid (want zo lang wordt deze drank al geserveerd) werd het gezien als een beter alternatief voor alcoholische dranken.

Wil je meer weten over deze theesoort? Bekijk dan de pagina over maté thee.