Witte thee informatie

Witte thee, gezond en heerlijk

Witte thee is wat minder bekend dan andere kleuren zoals groene en zwarte thee. Sommigen vinden zelfs dat witte thee onderbelicht is. Daar zit een kern van waarheid in, want witte thee verslaat vele andere thee soorten op het vlak van gezondheid. Navolgend lees je alle ins en outs. Dat is zeker de moeite waard als je een theeliefhebber bent. 

Witte thee wordt voornamelijk in China gekweekt. In het westen is witte thee nog niet zo bekend als in het verre oosten, maar daar komt momenteel verandering in. Uit recente onderzoeken op witte thee is gebleken dat deze variant nog meer gezondheidsvoordelen bevat dan groene thee, waardoor deze theesoort wint aan populariteit. 

De herkomst

Bij deze thee worden de blaadjes geplukt nog voordat de knoppen de mogelijkheid krijgen om te openen in het voorjaar. Daardoor hebben de blaadjes kleine witte haartjes. Dit geeft de theeblaadjes een wittige gloed. Vandaar deze benaming. Dit komt omdat de blaadjes nog in de groeifase zitten. De bladknoppen (Yin Zhen) en jonge blaadjes (Pai Mu Dan) kunnen slechts twee dagen per jaar worden geplukt. Binnen 48 uur na het plukken wordt de thee bewerkt en gedroogd. Daarna wordt het 2 dagen bewaard in houten kisten en gebrand. De thee wordt volledig met de hand verwerkt en is zeldzamer dan andere theesoorten. Dit maakt deze theesoort uniek.  

De smaak en de voordelen van witte thee

Thee voor beginners
Door zijn subtiele smaak is witte thee heel geschikt voor de beginnende theedrinker. De smaak is veel zachter dan zwarte of groene thee, waardoor je snel went.

Delicate smaak
Deze thee zetten is ontzettend gemakkelijk. Je kunt het gedurende uren laten trekken, de smaak zal vrijwel hetzelfde blijven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld groene, zwarte of oolong thee. De smaak zelf is moeilijk te omschrijven. De smaak is heel delicaat, verfijnd en heeft een licht zoete toets.

Over witte thee

Gezonder dan groene thee

Sinds een wetenschappelijke studie uitwees dat witte thee nog gezonder is dan groene thee is de vraag naar witte thee exponentieel gestegen. Witte thee bevat namelijk veel polyphenolen, een antioxidant welke cellen in ons lichaam vernieuwt. Ons lichaam bevat oxidanten, oxidanten vernietigen cellen in ons lichaam en zijn de oorzaak dat we verouderen. Dit is een normaal proces welke zich bij elke mens afspeelt. De antioxidanten in thee vertragen dus als het ware het verouderingsproces door de aanmaak van nieuwe cellen.

Goed voor tanden en botten
Deze thee bevat ook veel fluoride. Van dit woord zal u misschien al gehoord of gelezen hebben op een tandpastatube. Fluoride zorgt ervoor dat onze botten en gebit sterk en gezond blijven. Het zal dus een gunstig effect hebben op het tegengaan van tandbederf en gaatjes.

Cafeïnearm
Bovendien is deze theesoort cafeïnearm. Om precies te zijn bevat het de allerminste cafeïneconcentratie van alle thee- en koffiesoorten. Een kopje koffie is rijk aan ongeveer 80-120 milligram, terwijl een kopje van de 'witte variant' slechts 5-10mg cafeïne bevat.

Zuiverende werking
Ook interessant om te weten is het feit dat deze thee een grote hoeveelheid van vitamine C bevat en polifenol waarvan de concentraties vier keer zo hoog zijn dan in andere theeën. Ook is deze thee bekend om zijn zuiverende werking, veroorzaakt door de antioxidanten. Dit vermindert de kans op hart- en bloedvatenziekten. Volgens recent onderzoek naar witte thee blijkt dat deze in bepaalde opzichten een nog sterkere preventieve werking tegen kanker heeft dan groene thee.

Ligt witte thee al bij jou in de theekist? De Theespecialist heeft veel witte thee artikelen in het assortiment van onder meer Teaposy BloementheeNumi Tea en Hari Tea.  
 

Populaire pagina's:
Theezakjes
Theemerken
Theebloemen
Thee cadeau
Losse thee
Pu Erh thee
Muntthee
Thee (homepage)

&nbsp