Pu-Erh Thee kopen

Pu-Erh Thee

Pu-Erh thee (ook wel geschreven als Pu-Er of Pu Erh thee) is een populaire Chinese theesoort. De theebladeren wordt zowel als groene als zwarte thee gewonnen uit de theestruik met de naam Qingmao. De struik geldt als één van de oudste theeplanten ter wereld. De thee dankt haar naam aan de plaats Pu’er in China waar deze plant van oudsher groeit. De stad ligt in het zuiden van China in de nabijheid van Vietnam, Laos en Myanmar. Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Hier wordt Pu-Erh thee al 1.700 jaar geproduceerd. Pu'er-thee (uit te spreken als Po-ar) wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd. 

 

Pu-Erh Thee: smaak en productieproces

Deze thee heeft een kenmerkende donkerrode kleur en een stevige aardesmaak. Deze kenmerken komen voort uit een speciaal toegepast rijpingsproces en fermentatie. Vroeger, in de jaren 60, duurde dit proces circa 5 jaar. Eind jaren 60, begin jaren 70 werd een nieuw rijpingsproces geïntroduceerd, waardoor deze thee al na enkele maanden kan worden gedronken.

Pu Erh thee wordt door de kenners als zeer smakelijk en rijk ervaren. Het bewerkelijke, biologische rijpingsproces en de ouderdom van de thee dragen hier aan bij. De thee is erg gewild bij Chinezen, maar ook buiten China is deze theesoort zeer populair. Om het transport te vereenvoudigen worden de theebladeren tot blokken geperst. De afgelopen jaren wordt Pu-Erh thee ook als losse thee aangeboden.

Chinese Pu-Erh Thee kopen

Afvallen met Pu-Erh thee

Afvallen met thee is geen fabeltje. De misvatting zit in het feit dat sommige mensen thee als het medicijn zien. Thee is echter een vervanger voor veel suikerhoudende dranken. Daarin zit al een behoorlijke winst. Pu-Erh staat bovendien bekend als vetverbrander. Dit komt voort uit de invloed die de thee zou hebben op de stofwisseling. Ook wordt beschreven dat het de cholesterolspiegel kan verlagen. Ook wordt een genezende werking toegeschreven aan deze thee. Pu-Erh  is rijk aan anti-oxidanten en past hiermee in de samenstelling van gezonde voeding.   

De Pu Erh theebladeren zijn veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Dit startte al in de 18e eeuw, toen Zhao Xuemin, een Chinese arts, erover schreef. Hij werd zelf meer dan 100 jaar oud en was een fervent theedrinker. Hij schreef al over de befaamde Pu-Er thee. Volgens deze arts kunnen mensen die deze thee drinken rekenen op een gezonder en langer leven.

Onderzoek in Parijs

In Parijs is een onderzoek gedaan met proefpersonen een test ondergingen en daarbij dagelijks Pu-Erh thee dronken. Het resultaat was een gewichtsverlies tussen de 5 en 11 kilo in 4 weken. De proefpersonen aten drie gezonde maaltijden per dag, die gelijk stonden aan hun dagelijkse eetpatroon. Enige verschil was het drinken van thee. De onderzoekers trokken de conclusie dat Pu-Erh thee overtollige vetten onttrekt aan het lichaam. 

&nbsp

Tips van De Theespecialist