Thee zetten advies

Tips voor het zetten van heerlijke thee

3 uitgebreide tips voor het perfecte kopje thee!

Thee zetten is niet zo eenvoudig als de meeste mensen denken. Met simpelweg een theezakje in kokend water te gooien en wachten tot de kleur goed is doe je dit delicate natuurproduct te kort. Bovendien behaal je zo bij lange na niet de optimale smaak. Het is niet moeilijk, maar je moet er wel wat aandacht aan besteden. Je zult al snel werken dat dit de smaak van de thee ten goede komt. Niet alle thee wordt op dezelfde manier bereid en heeft dezelfde temperatuur nodig om de smaken vrij te geven.

Het is ontzettend belangrijk om de juiste techniek te kennen voor de thee die je wilt gaan zetten. Alleen op die manier haal je het beste uit de thee en komen de smaken het best tot hun recht. Daarbij is ook de kwaliteit van het water heel belangrijk. Spa blauw geeft het beste resultaat, zeker als het leidingwater erg hard is. Dit kan echter per regio verschillen. 

Theezakjes / losse thee (tip 1)

Bereiden van Oolong, Pu-erh en zwarte thee
Voor het bereiden van een kop Oolong, Pu-erh of zwarte thee begin je altijd met gefilterd of mineraal water. Laat het water kort koken. Spoel de pot en/of kop met het warme water zodat deze opgewarmd wordt.

Meet vervolgens de juiste hoeveelheid thee af, ga uit van ongeveer 1-2 gram per kop. Als eerste schenk je net genoeg water over de bladeren om ze te bedekken. Dit laat je 10-20 seconden staan waarna je het water afgiet. Je spoelt de thee als het ware. Dit zorgt er voor dat de blaadjes zich beter openen en de temperatuur in de kop en/of pot nog hoger wordt.

Giet vervolgens het kokende water over de bladeren en laat de thee ongeveer 2 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van de smaak die je wenst. Als de gewenste smaak is bereikt kun je de bladeren uit de kop of pot verwijderen (of de pot leeg gieten) om te voorkomen dat de bladeren doorkoken. Op deze manier kun je meerdere koppen/potten thee trekken uit dezelfde bladeren.

Bereiden van groene en witte thee
Voor het bereiden van groene en witte thee begin je altijd met gefilterd of mineraal water. Breng het water aan de kook en wacht vervolgens tot het water is afgekoeld tot ongeveer 85 tot 75 graden Celsius voordat je het over de theebladeren giet. Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld. 70-75 graden Celsius is de juiste temperatuur voor groene thee, terwijl witte thee het beste smaakt bij een temperatuur van 80-85 graden Celsius.

Opmerking: gebruik nooit kokend water voor het zetten van groene of witte thee. Je "kookt" dan de bladeren waardoor deze bitter zal smaken.

Gebruik ongeveer 2 gram per kop. Je kunt de bladeren voor meer dan één kop thee gebruiken. Mits je thee goed zet, geven hele theebladeren meerdere koppen thee per theelepel.

Spoel de kop of pot die je wilt gebruiken altijd eerst met heet water. Vul hem hierna met de gewenste hoeveelheid theebladeren. Om de hoeveelheid cafeïne te verminderen schenk je als eerste net genoeg water over de bladeren om ze te bedekken. Dit laat je 20 seconden staan waarna je het water afgiet. Schenk vervolgens voldoende water in de kop of pot en geef de thee voldoende tijd om te trekken.

Een groene thee laat je 1 tot 5 minuten trekken. Voor een witte thee wordt tussen de 4 en 15 minuten aangehouden. Het trekken van thee is afhankelijk van je eigen smaak. Je zult moeten experimenteren om uit te vinden wat je het lekkerst vindt. Ook met de hoeveelheid thee kun je experimenteren wat het zetten en drinken van thee een persoonlijk tintje geeft.

Als de juiste smaak bereikt is, verwijder dan de bladeren om te voorkomen dat ze doorkoken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de thee een bittere smaak krijgt. Groene thee kan ook prima gekoeld gedronken worden. Laat de groene thee in dat geval twee en een halve minuut trekken. Wacht tot de thee is afgekoeld voordat je ijs toevoegt.

Direct bestellen

Theebloemen (tip 2)

Theeboeketten zijn heel teder gebonden. Warm water is daarom voldoende om de bloem heel snel te doen open bloeien.

Neem een glazen theepot met een voldoende grote inhoud (minimaal 250-300 ml). In 2-3 minuten zal het theeboeket volledig in het hete water open draaien. Als het water niet voldoende heet is, zal dat wat meer tijd en geduld vragen. Tijdens dit proces kunt u genieten van het schouwspel.

Zodra het theeboeket volledig geopend is, is de thee klaar voor gebruik. Naarmate deze langer staat, zijn de smaak, de kleur en aroma ook dieper, donkerder en zoeter.

Naargelang de tijdsduur en bij momenten kunt u ook heet water bij gieten. U kunt vier tot zes theepotten uit een bloemenboeket maken. Dit gebeurt door geleidelijk warm water toe te voegen bij uw theepot.

Direct bestellen

Thee bewaren (tip 3)

Thee goed bewaren komt het perfecte kopje thee absoluut ten goede. Dat proef je meteen. Het is en blijft tenslotte een natuurlijk product dat bovendien gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Daarom moet je thee (en ook de attriburen die je gebruikt om thee te zetten) met zorg behandelen en opbergen. Hierdoor blijft de thee langer houdbaar en worden de smaakmakers in de thee behouden. Zo kun je optimaal van je kopje thee genieten en hoef je geen thee weg te gooien, omdat deze niet meer goed is. Op de pagina thee bewaren gaan we dieper in op dit onderwerp.

Meer tips voor het ideale kopje thee? Lees: Thee maken (16 tips)