Thee bewaren houdbaarheid

Hoe kan ik thee het beste bewaren?

Thee bewaren? Thee is langer houdbaar dan veel mensen denken, mits het op de juiste manier wordt bewaard. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat thee een delicaat natuurproduct is. Door het op de juiste manier op te bergen wordt de houdbaarheid aanzienlijk verlengd. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het bewaren van losse thee en theezakjes. Bekijk hieronder onze tips. Zo voorkom je verspilling en hoef je jouw favoriete thee nooit weg te gooien.

Tips voor het bewaren van thee

De kwaliteit van thee gaat achteruit onder invloed van licht, vocht, geur en een hoge temperatuur. Het is daarom verstandig om thee in een luchtdichte en donkere verpakking te bewaren. Ook de plaats waar de thee wordt bewaard is van belang. Kies daarom altijd voor een koele en droge plaats.

Theezakjes bewaren

Bewaaradvies bij dagelijks gebruik

Voor het dagelijks gebruik kun je het beste een klein, goed afsluitbaar potje gebruiken. Dit potje vul je met thee uit de grotere (originele) verpakking, zodat deze zo min mogelijk open gaat. Op deze manier wordt de kwaliteit van de thee in de grotere verpakking gewaarborgd, doordat deze minder wordt aangetast.

Houdbaarheid thee

Door deze manier van het bewaren van de thee blijven groene en witte thee tot maar liefst 6 à 8 maanden op smaak. Oolong blijft op deze manier wel 12 tot 24 maanden goed. De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed.

Pu-Erh thee is de uitzondering

Pu-erh is de grote uitzondering op de regel. Pu-erh thee wordt namelijk zelfs beter met de jaren. De voorwaarde is wel dat de vochtigheid rond de 60 tot 70% ligt en de thee niet volledig luchtdicht bewaard wordt. Licht en geurtjes hebben ook op deze thee een negatieve invloed. Pu-Erh is een theesoort uit China en heeft een donkerrode kleur en door de kenners geroemd om haar rijke smaak. De kleur en smaak komen voort uit een uniek rijpingsproces en fermentatie. Vroeger duurde dit proces vijf jaar voordat de thee op smaak was. Tegenwoordig, door de inzet van nieuwe technieken, is het al na enkele maanden mogelijk om de thee te drinken.