Thee kennisbank

Thee is een zeer populaire drank die wereldwijd met miljoenen liters per dag wordt gedronken. Succes betekent dat het een levendig gespreksonderwerp is, thuis, op het werk en op het internet. Binnen de wereld van de thee gaan veel termen rond. Doordat de meeste theesoorten en -merken uit andere werelddelen komen, zijn ook de termen in talen die we hier in Nederland niet machtig zijn. Daarom is vaak wat extra toelichting nodig. Hieronder staat, in alfabetische volgorde, een overzicht van termen en informatie die op detheespecialist.nl te vinden zijn.

Begrippenlijst (alfabetisch)

Afslanken: wil je graag slank worden? Thee is geen primair middel, maar kan wel een belangrijke rol spelen in gedragsverandering. Thee is een ideaal product, aangezien het lekker en gezond is.
Afvallen: afvallen met behulp van thee? Thee beschikt over ingrediënten die een positieve bijdrage kunnen leveren aan een gezonde(re) levensstijl en als hulp bij het afvallen. 
Badkruiden: even lekker ontspannen op een natuurlijke manier. Badkruiden zijn ideaal voor een relaxmoment. Laat het bad vollopen en voeg de kruiden toe.
Bederven: kan thee bederven? Goede vraag, die vaak aan ons wordt gesteld. Thee is een product dat in principe niet over de datum kan gaan, zolang je het op een goede droge plek bewaart.
Biologische thee: thee is een echt natuurproduct. Dat is bekend. Veel theesoorten worden bovendien biologisch geteeld. Dat is maatschappelijk verantwoord en gezond. 
Cadeausets: thee is een zeer populaire drank. Lekker om zelf te drinken en prachtig om te geven. Er zijn prachtige cadeausets waarmee je iemand gegarandeerd blij maakt.
Charmvilla Goldfish Tea: dit theezakje zwemt als een sierlijke goudvis door je thee. Een hoogwaardig theemerk met een unieke twist. 
Chai latte: Chai betekent in veel talen ‘thee’. Zwarte thee kwam vroeger alleen uit China. De Britten hebben eind 1800 voor een grote verandering gezorgd.
Earl Grey: dit is een populaire theesoort. Wat zijn de kenmerken van deze thee en waarom is earl grey zo populair?
English Tea Shop: echte Engelse thee van Britse bodem. Dat mag je van dit theemerk verwachten. Stijlvolle, authentieke verpakking, hoogwaardige smaak.
Fairtrade: veel thee komt uit landen die er economisch minder goed voor staan. Daarom is fairtrade ontzettend belangrijk voor bepaalde theemerken. 
Foodpairing: thee combineren met gerechten is perfect mogelijk. Dat is pairing van food (eten) en beverage (drinken).
Garden Series: Garden Series is een theemerk dat te koop is in de webshop van De Theespecailist.
Gezondheid: thee is lekker en daarnaast ook erg gezond, zowel voor de korte als de lange termijn. 
Ginseng: dit is officieel geen thee, omdat het officieel niet van de theeplant afkomstig is. Toch is ginseng zeer populair. 
Groene thee: dit is misschien wel de bekendste thee op dit moment. Wist je dat groene thee smaakvol en erg gezond is. 
Hari Tea: De Theespecialist is het officiële Nederlandse verkooppunt van Hari Tea, een zeer gewaardeerd internationaal heemerk. 
Hibiscusthee: deze thee is afkomstig van een prachtige bloemenplant die voornamelijk groeit in het zuiden van Europa.
High Tea: brunchen is niet meer van deze tijd, high tea is helemaal hot. onder meer lunchrooms bieden het aan en je kunt het ook zelf. 
IJsthee: ook in de zomer is thee de ideale drank. Heb je er wel eens aan gedacht om zelf ijsthee te maken? Het is heel eenvoudig. 
Jasmijnthee: bloementhee is heeft heel veel fans. Jasmijn is een bloem die zich uitstekend leent voor thee. 
JOAN - Tea By Me: wist je dat theeplanten ook groeien in Nederland? Thee van eigen bodem, als streekproduct, dat is toch genieten? 
Kirpa: deze theesoort is nog vrij onbekend. De vraag groeit. Heb jij wel eens kirpa thee gedronken?
Kruidenthee: kruidenthee is officieel geen thee, omdat het niet van de theeplant afkomstig is. Toch zijn er kruiden die een heerlijke warme drank creëren. 
Losse thee: theezakjes zijn het bekendst. Maak ook eens kennis met losse thee. Thee sommeliers zweren erbij en het is de puurste vorm van thee drinken. 
Maté Yerba: populaire thee die is overgewaaid vanuit Zuid-Amerika en snel enorme bekendheid heeft gekregen door topvoetballers zoals Lionel Messi en Neymar.
Matcha: Matcha is een bijzondere thee afkomstig uit Kyoto (Japan). Deze groene thee heeft een zoetige en ook sterke umami smaak en wordt ook veel gebruikt in andere gerechten en dranken.
Matcha latte: Ben je helemaal fan van Matcha en Latte? Je kunt nu het beste van beide combineren in dit heerlijke Matcha Latte recept. Gewoon thuis gemaakt in je eigen keuken! 
Muntthee: deze bekende theesoort behoort tot de categorie kruidenthee en is een drank die het hele jaar gedronken wordt, op het terras, maar ook erg gezond als je ziek bent.
Numi Tea: dit theemerk is het levenswerk van broer en zus: Ahmed & Reem. Inmiddels is het merk uitgegroeid tot een populair biologisch theemerk waarbij vaak een combinatie wordt gemaakt met kruiden en fruit. 
Oolong: Oolong, dat letterlijk zwarte draak betekent, is een Chinese theesoort die qua smaak het best te omschrijven is als een thee die zich tussen groene thee en zwarte thee begeeft.
Origami (theezakjes vouwen): theezakjes weggooien is niet nodig. Je kunt er namelijk hele mooie origami-ontwerpen mee maken.
Oxidatieve stress: Wil je Oxidatieve Stress verminderen? Wij delen drie praktische tips die je hierbij kunnen helpen. Lees meer over Oxidatieve Stress op onze pagina en hoe je het kunt verminderen.
Paraguaythee: deze theesoort wordt ook wel maté thee genoemd en is een zeer populaire drank in Zuid-Amerika.
Pu-Erh thee: Pu-Erh Thee, wat is dat nu precies? Het is een eeuwenoude thee uit Yunnan dat helpt bij een opgeblazen gevoel.
Recepten
: thee is een natuurproduct dat uitstekend gecombineerd kan worden met of zelfs in gerechten. Niet alleen bij het ontbijt of bij koekjes, maar ook bij voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. 
Rooibos: rooibos thee heeft in korte tijd een enorm marktaandeel verworven en behoort inmiddels tot de populairste theesoorten en dat terwijl het officieel niet eens thee is, maar een kruiden melange. 
Sencha thee: Sencha is een groene thee die afkomstig is uit het land van de rijzende zon Japan. De letterlijke vertaling is ‘gewelde thee’, wat het best omschreven kan worden als ‘gedroogde thee’. 
Shoti Maa: dit theemerk is een ware hit in Duitsland en heeft inmiddels ook de harten van Nederlandse theeliefhebbers gewonnen. 
Smart Tea: Smart Tea is inmiddels een bekende merknaam in Nederland en staat voor een jong theemerk met een exclusieve samenwerking met één van de grootste theeproducenten van de wereld.
Teaposy: zeg je bloementhee dan zeg je Teaposy. Dit is namelijk een absoluut A-merk binnen deze thee-categorie.
Temperatuur: De juiste temperatuur is ontzettend belangrijk voor een optimale smaak van je favoriete thee. Wist je dat niet elke thee met kokend water moet worden opgeschonken?
Thee: er worden jaarlijks vele duizenden liters thee gedronken. Thee wordt alsmaar populairder. Logisch, want het is heerlijk en gezond.
Thee bonbons: Theebonbons zijn rijstkrokantjes omhuld met een heerlijke laag chocolade. Ze zijn gevuld met een hart van thee praline in verschillende smaken.
Thee benodigdheden: het beste kopje thee zet je met de juiste materialen. Het is een delicaat natuurproduct en dat verdient de beste behandeling om er optimaal van te genieten.
Thee bewaren: thee op de juiste manier bewaren is essentieel. Dat komt de houdbaarheid en de smaak absoluut ten goede.
Thee maken: door aandacht te besteden aan het bereidingsproces van de thee wordt de smaak geoptimaliseerd.
Thee voor kinderen: ook kinderen kunnen thee drinken. Het is wel belangrijk te kijken naar theesoorten die ingrediënten bevatten die voor kinderen niet schadelijk zijn. 
Thee zetten: denk bij het zetten van thee bijvoorbeeld aan de juiste watertemperatuur. Dit is slechts één van de tips van De Theespecialist.
Theeblaadjes: de theeblaadjes zijn de basis voor de thee. Een delicaat productieproces zorgt voor de beste theesmaken. 
Theebloemen: een theezakje is praktisch, een theebloem is prachtig. Zo geniet je optimaal van je favoriete theesmaak.
Theeblog: over thee is ontzettend veel te vertellen. De drank is uiterst populair en dat maakt het tot een interessant gespreksonderwerp.
Theeglas: goed servies is essentieel voor een heerlijk kopje thee. Kies het theeglas dat qua stijl bij je past en let daarbij ook op functionele aspecten.
Theekist: bewaar je thee op de juiste plek en je haalt het maximale uit de bewaartermijn. De houdbaarheid van thee is namelijk beperkt.
Theekopje: als je visite krijgt dan wil je je thee mooi serveren. Daarom is mooi theeservies en echte aanrader voor de fervente theedrinker.
Theelichtje: het is niet voor niks dat een waxinelichtje vaak een theelichtje wordt genoemd. Het is nog altijd een veelgebruikte manier om thee warm te houden.
Theemerken: de beste theemerken vind je op de Theespecialist. Theesommelier Han heeft elke thee persoonlijk beoordeeld en geselecteerd.
Theeplant: wist je dat je ook zelf thee kunt produceren. Hoe leuk is het om je zelf geteelde thee voor te schotelen aan het bezoek.
Theepot: een goede theepot is heel belangrijk als je langdurig van je thee wilt blijven genieten. Kies een theepot die je mooi vindt, maar die ook voldoet aan je eisen.
Theesoorten: theesoorten zijn er in overvloed. Maar welke thee is nu het proberen waard? Dat selectieproces heeft De Theespecialist al voor je gedaan. 
Theeservies: Goed theeservies is een must. Het is een lust voor het oog en bovendien van groot belang om de thee op de juiste wijze en temperatuur te serveren. 
Theezakje: zonder theezakje geen thee. Het is namelijk veruit de meestgebruikte manier om thee te zetten. Een veel gebruikt alternatief is het opschenken van losse thee, eventueel met een filter. 
Theïne: wat veel mensen niet weten is dat thee het ingrediënt theïne bevat, dat te vergelijken is met cafeïne. Niet elke thee bevat overigens theïne.
Thés de la Pagode: thee uit Frankrijk? Het is niet het eerste land waar je aan denkt bij en toch is Thés de la Pagode een A-merk met een geweldige smaak en stijl.
Valentijnsdag: het moment om je geliefde te laten weten wat je voor hem of haar voelt. Voor de echte liefhebber van thee hebben we leuke ideeën voor een origineel cadeau.
Witte thee: vaak wordt groene thee aangemerkt als gezond. Witte thee heeft dezelfde kenmerken en nog meer gezondheidsmotieven.
Yerba Mate: Yerba Mate Thee is heel gezond en kan helpen bij bepaalde kwaaltjes en aandoeningen. 
Zonnebrandcrème: thee gebruiken als zonnebrandcrème? Dat weten niet veel mensen. Hoe je het gebruikt lees je in ons interessante blog.
Zwangerschap: mag je thee drinken als je zwanger bent? Goeie vraag. Veel zwangere vrouwen hebben deze vraag. Wij hebben het antwoord.
Zwarte thee: heerlijke, volle, rijke smaak van thee proeven? Dan moet je zeker eens een zwarte thee van De Theespecialist proberen.