Thee tijdens zwangerschap mag dat?

Thee drinken tijdens de zwangerschap

Thee drinken tijdens de zwangerschap, mag dat? Dat is een vraag die veel vrouwen hebben en dat is logisch. Je wilt natuurlijk niet dat je onbewust ingrediënten tot je neemt die niet goed zijn voor je baby. Van veel producten is bekend dat je het negen maanden moet laten. Denk hierbij aan alcohol, bepaalde medicijnen en sigaretten. Dartoe behoort ook zoethoutthee. Deze thee kun je dus beter laten staan. Er zijn echter veel theesoorten die je gewoon mag drinken. De stelregel is eigenlijk heel eenvoudig:

Theesoorten die cafeïne/theïne (dit is hetzelfde) bevatten mag je slechts met mate. Het Nederlandse Voedingscentrum schrijft voor dat je maximaal 3 kopjes echte thee per dag mag drinken tijdens de zwangerschap. Hieronder vallen zwarte, groene en witte thee. Zwarte thee bevat de meeste theïne. Je kunt dus beter voor andere thee kiezen. Witte thee bevat bijvoorbeeld de minste theïne en is daarom een betere keuze. Theesoorten die geen theïne bevatten zijn rooibosthee en kruidenthee. Deze dranken kun je daarom onbeperkt drinken tijdens de 9 maanden dat je je baby draagt.

Hieronder vallen ook muntthee en gemberthee. Onder zwangere vrouwen zijn deze theesoorten extra populair. De reden hiervoor is dat de ingrediënten extra gezondheidsvoordelen hebben:

  • Gember en munt verminderen ochtendmisselijkheid. 
  • Kamille werkt goed tegen opkomend maagzuur.

Elke fase van de zwangerschap is anders. Vaak worden de 9 maanden opgedeeld in trimesters. Tijdens het tweede en derde trimester wordt aangeraden om thee te drinken met brandnetelblaadjes (niet de wortel).

Welke thee mag je niet drinken als je zwanger bent?

Naast cafeïne (theïne) zijn er ook andere ingrediënten die je niet of met mate mag nuttigen. Denk hierbij aan:

  • Thee met zoethout
  • Thee met venkel (met mate)
  • Thee met kaneel (met mate)
  • Thee met anijs (met mate)
  • Thee met kamille (met mate)
  • Thee met lavendel (met mate)

Water voor de thee

Niet alleen met de thee moet je rekening houden. Ook het water dat je drinkt speelt een rol. Wordt het water in jouw huis getransporteerd via loden leidingen? Dan is het niet verstandig om dit te drinken. Gebruik dan bijvoorbeeld flessenwater als je thee gaat maken. Heb je net verbouwd (nieuwe leidingen/nieuwe kraan) of ben je net in een nieuwbouwhuis gaan wonen? Laat dan de eerste 3 maanden elke ochtend de kraan stromen gedurende 2 minuten alvorens je water gebruikt voor consumptie.

 

Thee als je zwanger bent 

Thee gezond als je zwanger bent

Als toekomstige moeder maak je je al gauw zorgen of je het wel goed doet. Als je je houdt aan 3 kopjes thee per dag dan zit je safe. Bovendien is thee ontzettend gezond. Het bevat namelijk allerlei antioxidanten, waaronder vitaminen en mineralen. Ook verminder en voorkom je allerlei kwalen en ziektes. Het is dus goed om thee te drinken. Ook is een kopje thee erg rustgevend en lekker warm. Ben je een echte theefanaat? Wissel dan theïnehoudende theeën af met kruidenthee en rooibosthee. Dan kun je lekker de hele dag genieten van je favoriete drank.
 

Veelgestelde vragen

Mag je groene thee drinken tijdens de zwangerschap? Ja, dat mag. drink theesoorten waarin theine zit wel met mate. Dat betekent maximaal 3 koppen thee per dag. Stap daarna, indien gewenst, over op theesoorten die niet theine-houdend zijn.

Is thee drinken slecht of goed voor de baby tijdens de zwangerschap? Thee bevat veel goede ingrediënten, zoals mineralen, antioxidanten en vitaminen. Bovendien kan thee bijdragen aan een betere spijsvertering, de bloeddruk verlagen en slechte bacteriën afvoeren. Dat maakt thee juist voor dragende vrouwen van toegevoegde waarde, omdat de baby veel voedingsstoffen aan het lichaam van de moeder onttrekt. 

 

Thee en borstvoeding

Na de bevalling wil je als vrouw zijnde weer alle lekker kunnen eten, drinken en doen wat je 9 maanden hebt moeten laten. Sommige vrouwen kijken er echt naar uit. Kies je er echter voor om borstvoeding te geven aan je pasgeboren baby? Houd er dan rekening mee dat de voedingsstoffen die jij tot je neemt ook in de borstvoeding terecht komen. Ondanks het feit dat er slechts kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht komen, kan theïne zich ophopen. De baby heeft meer tijd nodig om dit af te breken wat kan leiden tot rusteloosheid.

 

Kort samengevat zijn er wat beperkingen voor zwangere vrouwen. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om toch een lekker kopje thee te kunnen blijven drinken als je in verwachting bent. Twijfel je na het lezen van dit bericht toch nog? Neem dan even contact met ons op en laat je adviseren door onze theesommelier Han.