Is thee gezond?

Is thee gezond?

Thee gezond onderzoek

Thee gezond? Onderzoek geeft duidelijkheid

Thee drinken is gezond. Dat is een feit, maar het gaat verder dan alleen de bijdrage die thee levert voor mensen die willen afvallen. Uit een diepgaand onderzoek van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore (VS) heeft namelijk uitgewezen dat thee bijvoorbeeld ook helpt bij het tegengaan van verkalking van de slagaders in de hartstreek. Hierdoor is de kans op een hartstilstand een aanzienlijk stuk kleiner. De onderzoekers van het gewaardeerde Johns Hopkins Hospital hebben een grootschalig onderzoek gedaan naar het effect van thee in relatie tot slagaderverkalking.

35% minder kans op een hartstilstand

Aan het onderzoek hebben 6.212 mensen deelgenomen om een goed beeld te krijgen van mogelijke verbanden. De onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen die één tot drie kopjes thee per dag drinken veel minder kans hebben op aderverkalking, doordat het verkalkingsproces veel trager verloopt dan bij onderzochte personen die geen thee drinken. De resultaten zijn opzienbarend. Zo bleek dat het risico op een beroerte of een hartstilstand 35% lager is bij mensen die één kopje thee per dag drinken ten opzichte van mensen die geen thee drinken. Verder bleek er geen verschil tussen mensen die  per dag minder dan één kopje thee drinken of mensen die meer dan vier kopjes thee per dag nuttigen.

Thee gezond door flavonoïden 

Het onderzoek van Johns Hopkins Hospital heeft niet onderzocht welke werkzame stof in thee zorgt voor een betere hartconditie. Eerdere onderzoeken naar de werking van thee leiden naar flavonoïden. Dit zijn krachtige antioxidanten die ook een positieve bijdrage leveren aan een goede stofwisseling en Vitamine C bevatten. Ook hebben ze een kankerremmende werking. Een leuk detail is dat flavonoïden ook een belangrijk zijn voor kleur in de natuur. Zo geven ze het rood en zwart aan bonen en het geel aan graan. Ook zijn flavonoïden in hoge concentratie te vinden in citrusvruchten (vooral in de schil). Dit geeft bijvoorbeeld sinaasappels en citroenen de opvallende kleur.