De voordelen en nadelen van rooibosthee

De voordelen en nadelen van rooibosthee

rooibos nadelen voordelen

Wat zijn de voordelen en nadelen van rooibosthee? Een bewuste keuze is tenslotte belangrijk. Bovendien heeft rooibos een aantal specifieke kenmerken en ingrediënten. In dit blog zetten we ze tegenover elkaar. 

Wat is Rooibos thee?

Rooibos thee komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Het wordt gemaakt van de blaadjes van de Aspalathus Linearis plant. De bladeren worden geplukt als ze nog groen zijn. Na het ondergaan van het plukken en fermentatie proces, krijgt rooibos zijn herkenbare rode kleur. Wil je meer weten over wat rooibos precies is? Lees dan hier verder: wat is rooibos thee?

 

1. Rooibos thee is eigenlijk helemaal geen thee

Wist je dat rooibos eigenlijk helemaal geen thee is? Rooibos is een kruid afkomstig van de ‘fynbos’ de Aspalathus Linearis plant en thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis  theeplant. Zoals je leest komt rooibos van een hele andere plant af dan de plant waar thee van gemaakt word. Desalniettemin noemen we het toch rooibos thee.

 

2. Rooibos bevat geen cafeïne

Rooibos is een populair drankje wat veel gedronken wordt vanwege de warme smaak en het rustgevend effect. Daarom wordt het vaak in de avond genuttigd. Het bevat namelijk geen cafeïne zoals normale thee. Ben je op zoek naar thee dat juist meer energie geeft? Dan raad ik je groene thee aan. Dit is zowel gezond als verkwikkend.

Rooibos kun je dus beter in de avond drinken. Zo kun je de nacht ongestoord doorkomen zonder het opwekkende effect van cafeïne. Daarnaast maakt het feit dat deze thee geen cafeïne bevat het ook heel geschikt voor kinderen.

 

3. Rooibos is vrij zoet van smaak

De smaak van rooibos is vrij zoet en als je een zoetekauw bent, is dit perfect! Maar houd je meer van een kruidige thee, fruitig of een frisse smaak? Dan kun je beter voor andere theesmaken kiezen.

 

4. Het helpt om ontstekingen te bestrijden

Dit is natuurlijk een groot voordeel en geen nadeel, maar wij willen het graag toch benoemd hebben. Rooibos bevat namelijk stofjes die een ontstekingsremmende werking hebben. Er zijn onstekingen die je duidelijk kunt opmerken, maar er kunnen in je lichaam ook inwendige ontstekingen zijn die je niet direct opmerkt. Daarom is het handig om regelmatig rooibos te drinken, zo kan het helpen om de onstekingen te bestrijden en je lichaam gezond te houden.

Let op: Heb je een ontsteking, voel je jezelf minder fit of merk je bepaalde klachten op? Neem dan altijd contact op met een huisarts. Hoewel rooibos ontstekingsremmend kan werken, is het geen magisch wondermiddel.

 

5. Is rooibos beter dan thee?

Het is lastig te zeggen of rooibos beter is dan normale thee. Het is in ieder geval altijd een betere optie dan frisdrank. Wel kan rooibos ervoor zorgen dat er meer van het vrouwelijke oestrogeen aangemaakt wordt (dit wel alleen bij regelmatig gebruik). Extra vrouwelijke oestrogeen kan een probleem vormen bij mensen die gevoelig zijn voor hormonen. Het hormoonhuishouden kan hierdoor namelijk van streek raken. Wij raden daarom altijd aan rooibos af te wisselen met bijvoorbeeld groene thee. Uit een studie van het blad Carcinogenesis (mei 2005) kwam namelijk naar voren dat de hoeveelheid oestrogeen in het bloed bij vrouwen die met regelmaat groene thee drinken 13% lager ligt vergeleken met vrouwen die dit niet regelmatig dronken.

Daarnaast adviseert het Voedingscentrum elke dag drie koppen groene of zwarte thee te drinken. Rooibos wordt niet vernoemd. Er is wetenschappelijk onderzocht dat groene of zwarte thee de bloeddruk verlaagt en de kans op een beroerte verkleint. Als je drie koppen thee per dag nuttigt, heb je al baat bij de gezondheidsvoordelen. Ben je een echte theeleut en wil je rooibos in huis halen? Dan kun je het beste kijken voor groene en/of zwarte thee varianten ter afwisseling. Via onze webshop kun je gemakkelijk alle soorten theeën bestellen en thuis laten bezorgen.

 

rooibos nadelen

 

Samenvatting

Rooibos is oorspronkelijk geen thee, maar een kruid. Het bevat geen cafeïne waardoor je het beste het drankje in de avond kunt drinken. Daarnaast heeft het een heerlijke zoete smaak en hierdoor perfect voor een zoetekauw.

Rooibos is niet direct gezonder dan groene of zwarte thee. Er wordt zelfs aangeraden om rooibos af te wisselen met normale thee, aangezien het regelmatig drinken van rooibos kan zorgen dat je hormonen uit balans raken. Zorg ervoor dat je minimaal 3 koppen groene of zwarte thee drinkt voor je gezondheid, daar haal je voordeel uit.  Verder werkt rooibos wel ontstekingsremmend en dat is natuurlijk een mooi gezondheidsvoordeel.

Al met al past rooibos goed in een gezonde levensstijl, als je het maar niet te veel nuttigt. Wissel af met groene en zwarte thee in je leefstijl patroon, dan kun je het prima drinken.

Ben je door bovenstaande blog benieuwd naar welke thee het beste bij jou past? Wij van De Theespecialist geven je graag een passend advies.