Salie heeft een geneeskrachtige werking. Tijd voor een kopje salie kruidenthee!

Salie heeft een geneeskrachtige werking. Tijd voor een kopje salie kruidenthee!

salie thee

Je hebt vast weleens van salie gehoord: het is een wonderplantje dat al eeuwen ingezet wordt bij allerlei kwaaltjes. Het kruid kan toegevoegd worden aan gerechten, je kunt het in thee drinken maar het wordt ook veel gebruikt in de spirituele wereld. Het heeft een bijzondere kracht als je het inzet voor reinigingsrituelen om je huis vrij te maken van negatieve energie. Salie heeft daarnaast ook nog een geneeskrachtige werking en daar gaan wij het vandaag over hebben. Zoals benoemd is salie een wonderplantje, maar wat doet dit wonderplantje nu precies met je lichaam?

Onderstaande punten kunnen bijdragen aan je algemene gezondheid en je kunt ermee je weerstand versterken. Op drukke dagen vliegt de dag zo om en kan het soms een grote uitdaging zijn om op je gezondheid te letten. Gelukkig hoeft het niet altijd moeilijk te zijn: Je kunt door 1 kop salie thee per dag te drinken een bijdrage leveren aan de gezondheid van jouw lichaam. De salieplant produceert namelijk één van de meest geneeskrachtige kruiden op aarde: profiteer daarvan!

 

Salie heeft een geneeskrachtige werking op je luchtwegen

De werking van salie staat goed bekend om zijn geneeskrachten op de luchtwegen. De blaadjes van de salieplant werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een pijnlijke, droge of ontstoken keel. Ook werkt salie goed bij andere luchtwegaandoeningen. Zo kan het verlichting geven bij hoestklachten en zelfs bij astma.

Wil je dit soort klachten verminderen? Dan kun je van salieblaadjes thee trekken (vers of gedroogd) of je koopt thee waar salie in zit. Bij theezakjes heb je vaak het voordeel dat er samen met de salie een bijzondere kruidenthee combinatie is gemaakt. Daardoor kan het zijn dat je nog meer profijt haalt met andere geneeskrachtige ingredienten. Benieuwd naar de theemixen met salie? Je vindt ze hier.

 

Minder stress? Drink salie thee om je weer kalm te voelen

Zojuist had ik al verteld dat salie goed is voor je luchtwegen, maar het helpt ook bij stress en laat stress nou een van de bronnen zijn wat veel negatieve effecten kan hebben op het lichaam. Salie heeft een kalmerend effect. Onze drukke geest is bijna heel de dag ‘on-the-go’ en dat momentje rust met salie thee kan dan net even datgene geven wat je nodig hebt: kalmte.

 

Antioxidanten boosten jouw lever en je lymfesysteem

Bijna alle theesoorten bevatten wel antioxidanten. De ene thee wat meer dan de ander. Salie thee zit ook boordevol antioxidanten. De antioxidanten-enzymen beschermen je lever, je lymfeklieren en het lymfestelsel is jouw interne reinigingssysteem.

In de bloedbaan kunnen sommige stoffen minder makkelijk verwerkt worden. Op dat moment nemen de lymfevaten het over en start de verwerking, het opruiming- en reinigingsproces. Een goed functioneren van je lichaam is belangrijk en salie kan dit op bepaalde gebieden goed ondersteunen.

 

Ondersteund het geheugen

Iedereen wil eigenlijk zo lang mogelijk een mooi leven kunnen leiden en dan het liefst ook kunnen terugkijken op alle bijzondere herinneringen die hij/zij heeft meegemaakt. Salie bevat rozemarijnzuur en dit is een gezond stofje dat een gunstig effect heeft op het behouden van een goed geheugen. Zelfs bij de ziekte van Alzheimer kan het iets bijdragen.

Bij mensen met Alzheimer is er sprake van een verlaagd niveau van acetylcholine. Dit is een stofje dat prikkels in de hersenen overbrengt. Rozemarijn helpt afbraak van acetylcholine voorkomen. Daarom raden wij salie sowieso aan. Experimenteer eens met salie als kruiden om te koken en drink standaard 1 kop salie thee per dag om je geheugen te ondersteunen.

 

Voor de vrouwen onder ons: Salie verzacht menstruatiepijn

Vanuit vroeger al (dan praten we over de tijd van de Grieken en Romeinen) stond salie bekend als effectief middel bij menstruatiepijn. De bladeren van de salieplant bevat etherische olie en in deze olie zitten fyto-oestrogenen. Het stofje heeft een gelijke opbouw als het hormoon oestrogeen. Ze kunnen zich aanpassen aan jouw oestrogeenspiegel voor een regulerende werking. Wat erop neer komt dat het helpt het vrouwelijk hormoonhuishouden in balans te houden.

Ben je overtuigd van de geneeskrachten van salie en wil je zelf salie thee gaan zetten? Dan vind je hieronder nog een gemakkelijk recept.

 

Salie thee recept

Benodigdheden:

  • Water voor een goed gevulde mok
  • Een aantal salieblaadjes

Bereidingswijze:

  1. Doe wat salieblaadjes in de mok
  2. Giet er warm water overheen (net niet gekookt water)
  3. Laat de blaadjes 2 minuten trekken
  4. Doe daarna de thee door een vergiet, zodat de blaadjes eruit zijn
  5. Laat de thee een beetje afkoelen en het is klaar om te drinken. Liever een wat zoetere thee? Doe er dan bijvoorbeeld wat honing doorheen.

Bekijk ons assortiment kruidenthee.