Kan thee bederven?

Kan thee bederven?

kan thee bederven

 

Kan thee bederven? Goede vraag, die vaak aan ons wordt gesteld. Thee is een product dat in principe niet over de datum kan gaan, zolang je het op een goede droge plek bewaart. Wellicht heb je wel eens thee gekocht en ben je vergeten dat je het had staan. Als je daarna op de houdbaarheidsdatum kijkt, kom je erachter dat het verstreken is, wat nu? Kun je nog steeds veilig de thee opdrinken of is dat niet zo’n slim idee?

Op thee staat een houdbaarheidsdatum, want dit is verplicht. Elke fabrikant moet namelijk op alle drink- en etenswaren een houdbaarheid vermelden.

Je hebt 3 soorten vermeldingen:

THT: tenminste houdbaar tot (de thee is minimaal tot de vermelde datum houdbaar als je het bewaard op de juiste wijze).

TGT: te gebruiken tot (tot wanneer je het volgens de fabrikant kunt gebruiken).

NTGN: niet gebruiken na (gelijk aan TGT).

 

Houdbaarheid thee

Het is bij veel producten aan te raden om je aan de uiterste houdbaarheidsdatum te houden. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat bij sommige producten vooral de houdbaarheid erop staat om te garanderen dat de smaak en geur het beste bewaard blijft. Dit laatste is bij thee ook het geval. Zo gaat de smaak en geur stapsgewijs steeds meer verloren naarmate de houdbaarheidsdatum verstreken is. Je kunt dit probleem gemakkelijk oplossen door het theezakje of de losse thee langer in het water te laten. Weggooien is dus in. veel gevallen niet nodig. 

 

Tot wanneer daadwerkelijk bewaren

Zoals eerder benoemd gaat de geur en smaak van de thee achteruit naarmate de houdbaarheidsdatum is verstreken. Als je jouw thee op een goede droge plek bewaard (of zoals aanbevolen op de desbetreffende theeverpakking), kun je er nog steeds een prima kopje thee van trekken. Echter is het wel aan te raden om het niet jaren te bewaren. Lees ook: tips hoe je thee het best kunt bewaren

Wil je weten of de thee toch bedorven is ondanks het goede bewaren? Dan kun je het trekken in water en kijken of er een laagje olie te zien is. Als er een laagje zichtbaar is, dan kun je de thee beter niet meer gebruiken. Je hebt in dit geval wellicht te maken met looizuur (zie volgend kopje met meer informatie).

 

Wat is looizuur?

In thee en wijn wordt een wit poeder gebruikt genaamd tannine. Looizuur is een tanninesoort en kan in combinatie met ijzer een looizuur-ijzercomplex vormen. Als dit gebeurt neemt de hoeveelheid ijzer in je bloed af en kun je bloedarmoede krijgen. Zoals benoemd kan looizuur een olieachtig laagje verzorgen op je thee. Als dit het geval is, kun je de thee het beste weggooien.

 

theezakjes bewaren

 

Hoe kun je thee het beste bewaren?

De kwaliteit van thee kan beïnvloed worden door vocht, licht, geur en een hoge temperatuur. Voor thee is het belangrijk om gebruik te maken van een luchtdichte verpakking. Dit geldt voor zowel theezakjes als voor losse thee.

Voor losse thee kun je gebruik maken van een bewaarblik. Het bewaren van de thee in een bewaarblik zorgt ervoor dat het langer vers en lekker blijft. Kwaliteitsverlies door warmte, licht, temperatuur en vocht wordt voorkomen door het gebruik van theeblikken. Een overzicht van handige thee tools vind je hier -> overzicht overige thee tools

Heb je vooral theezakjes in huis? Dan is een theekist de oplossing. Als je de theekist vult met thee en bewaard op een donkere koele plek, blijft de kwaliteit van de thee beter bewaard. Je vindt een overzicht van al onze theekisten hier -> overzicht theekisten.