IJsthee zelf maken

IJsthee (ice tea) zelf maken

IJsthee zelf maken is leuk en ontzettend lekker! Thee drinken kan tenslotte het hele jaar door. Warm, maar zeker ook koud. De ideale dorstlessende drank. Zeker op warme dagen is het extra lekker om een glas verfrissende, dorstlessende ijsthee (ice tea) te drinken. Hoe zonde is het dan om een kant-en-klare ice tea in de supermarkt te kopen. De kans is namelijk erg groot dat er veel suikers zijn toegevoegd, laat staan andere ongewenste toevoegingen zoals kleurstoffen, E-nummers, etc. Waarom niet zelf ijsthee maken? Een uitstekende keuze, om meerdere redenen. 


Het is heel gemakkelijk zelf te maken en je hoeft er de deur niet voor uit. Bovendien kun je je favoriete thee gebruiken. Je hebt zelf in de hand of en hoeveel suiker je toevoegt en je kunt naar hartenlust variëren door bijvoorbeeld extra ingrediënten toe te voegen. Denk hierbij aan een vleugje honing, fruit, munt, gember, kaneel en ga zo maar door. Laat je fantasie de vrije loop en je hebt de hele zomer binnen een handomdraai heerlijke ijsthee. En hoe leuk is het om visite te verrassen met je zelfgemaakte thee. IJsthee kan op twee manieren worden bereid. Bekijk onderstaand recept.  

Recept ijsthee bereiden

IJsthee maken kan op verschillende manieren:

  • Warme bereidingswijze
  • Koude bereidingswijze

 

Ice tea maken met echte thee

 

Warme bereiding

De meest eenvoudige is door thee te maken zoals je gewend bent. Groene thee, witte thee, zwarte thee of Oolong, elke theesoort is geschikt. Houd daarbij rekening met de bereidingswijze/temperatuur die past bij de soort thee. Gebruik twee theezakjes per liter of 5 à 7 gram per liter. Bekijk voor meer informatie de pagina over thee zetten. Laat vervolgens de thee afkoelen in de koelkast gedurende circa 2 uur. Serveer de thee in een karaf, voeg naar wens ijsklontjes toe en eventueel een paar schijfjes citroen en enkele muntblaadjes.

Koude bereiding

De koude bereidingswijze neemt wat meer tijd in beslag, maar het resultaat proef je. Zet een liter water met twee theezakjes (of 5 à 7 gram losse thee in een theefilter) en zet het geheel een nachtje in de koelkast. De ochtend daarna haal je de theezakjes of theefilter uit het water. De ijsthee is klaar. Eventueel kunnen extra ingrediënten worden toegevoegd. Voeg enkele ijsblokjes toe voordat je de ijsthee serveert. 

Toevoegen aan zelfgemaakte ice tea

Een greep uit de ingrediënten die je kunt toevoegen:

  • Munt
  • Gember
  • Kaneel
  • Vers geperste vruchtensappen, zoals aardbeiensap, sinaasappelsap, citroensap, mandarijnsap, mangosap, limoensap.
  • Suiker (of zoetstof)
  • Honing
  • Jasmijn
  • Vlierbessensiroop