Ginseng thee bestellen

Ginseng Thee

Ginseng thee is officieel geen thee. Waarom dan niet? De wortels bepalen namelijk de herkomst van de naam, niet de theeplant zelf. Daarom behoort Ginseng tot de groep kruidentheeën. Voor de liefhebber maakt dit niet uit. Deze thee is namelijk gezond, lekker en zeer populair in Europa en Azië.

De naam Ginseng wordt gegeven aan destillaten uit wortels uit ‘het geslacht’ Panax. Er zijn diverse Panax-soorten (Panax is Latijns voor allesgenezer), onder meer uit Korea, Japan, Amerika en Siberië (Rusland). Ginseng kent een helende werking door steroïde-achtige stoffen genaamd ginsenosides. Tegenwoordig is Ginseng een van de populairste kruiden geneesmiddelen ter wereld met een totale omzet van 300 miljoen dollar (in 2001, bron: Wikipedia).  

 

Betekenis Ginseng thee

De betekenis van het woord Ginseng beslaat twee delen. Gin betekent man en seng betekent essentie. Het verwijst naar de mythische essentie van de mens: body, mind en spirit. Hiermee wordt een lichamelijke en geestelijke vitaliteit gerealiseerd. Het kruid staat ook wel bekend als de ‘koning der kruiden’.

Ginseng-wortels worden al duizenden jaren gebruikt als voedsel en pas later gebruikt om kruidenthee mee te maken en waren vroeger een belangrijk handelsmiddel. De waarde was na verloop van tijd zo hoog dat de waarde hoger werd aangeslagen dan bijvoorbeeld goud en ook veelal werd geruild tegen dure producten als zijde. De grote vraag leidde tot import vanuit Korea en uiteindelijk ook teelt op grote schaal.

De plant

De Ginsengplant is een vaste plant en kan daardoor jaar overschrijdend doorgroeien. De plant kan zonder moeite ouder worden dan 10 jaar. De wortel is belangrijkste bestandsdeel en kan in de volwassen fase een dikte bereiken van maar liefst 8 tot 12 centimeter. De wortels worden meestal pas gebruikt vanaf het moment dat deze volgroeid zijn. Dit is een feit na 6 jaar. Er gaat dus een flinke tijd overheen voordat Ginseng klaar is voor consumptie.

 

Ginseng: lekker en gezond

Het gebruik van ginseng in thee kan op diverse wijzen. Meestal wordt het toegevoegd aan andere kruidenthee melanges. Ginseng wordt bijvoorbeeld gecombineerd met hibiscus, munt en venkel. Ook wordt vaak de combinatie gemaakt met groene thee. Voor de echte fan van Ginseng is het ook mogelijk om schijfjes van de Ginseng-wortel in heet water te leggen, eventueel samen met je favoriete thee.

Ginseng thee staat bekend als een genezende drank. Het zou onder meer helend zijn tegen kwalen als vermoeidheid, maagklachten, astma, problemen met de spijsvertering, stress en hoofdpijn. Het zou zelfs de kans op kanker beperken. Er is echter te weinig onderzoek naar gedaan om dit te bevestigen. Het is wel een feit dat Ginseng energie geeft en daarom een vervanger kan zijn voor koffie. Daarom wordt aangeraden om Ginseng (zeker in grotere hoeveelheid of puur) niet in de avond te drinken om slapeloosheid te voorkomen.