Thee voor kinderen als vervanger

Thee voor kinderen: vervanger van frisdrank

Thee voor kinderen, bestaat dat? Jazeker, en het is ook nog eens de perfecte vervanger voor suikerhoudende dranken. Frisdranken en vruchtensappen zijn veelvuldig te vinden in de rugzakjes van schoolgaande kinderen. Lekker en gezond (in het geval van fruitsap), zou je zeggen. Wat veel mensen niet weten is dat er vaak veel suiker zit in een pakje of blikje drinken. Goede vervangers: dat zijn water en thee.

Het Voedingscentrum heeft onderzoek gedaan en geeft informatie over dit actuele onderwerp. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat er onveranderd veel suiker zit in drankjes die kinderen mee naar school nemen. Bijvoorbeeld, een pakje appelsap van het merk Appelsientje telt maar liefst vijf suikerklontjes.
 

Bewuste aanpak scholen

Steeds meer basisscholen kiezen voor een bewuste aanpak. Zo zijn er inmiddels honderden scholen waar alleen nog water wordt gedronken en ook steeds meer scholen kiezen voor een bewustwordingsproject op het gebied van gezond leven.
 
Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Volgens het Voedingscentrum ligt deze primair bij de ouders/verzorgers van het kind: “De scholen kunnen bewustzijn creëren, maar het zijn de ouders/verzorgers die kiezen voor de samenstelling van het lunchpakket. Men dient bewust te worden van de hoeveelheid suiker die ze hun kind geven en op de hoogte zijn van de hoeveelheid suiker die een kind per dag mag hebben.”
 

Geen zoete drankjes maar alternatieven

Het lastige is dat er geen norm bestaat voor de hoeveelheid suiker die een kind mag drinken. Advies in algemene zin: hoe minder hoe beter. Kinderen krijgen namelijk al voldoende suikers binnen via onder meer broodbeleg, waardoor extra suikers via (fris)drank overbodig is. Geadviseerd wordt daarom om te stoppen met het aanbieden van deze dranken. Wel is bekend hoeveel vocht een kind dient binnen te krijgen. Kinderen van 4 tot 13 jaar hebben 1 tot 1,5 liter drinken nodig per dag.
 

'Stop met zoete drankjes'

Er is geen norm voor de hoeveelheid suiker die een kind per dag mag. "Hoe minder hoe beter. Stop met zoete drankjes, want een kind krijgt al genoeg suiker binnen door bijvoorbeeld broodbeleg", adviseert het Voedingscentrum. Er is wel een hoeveelheid drinken die een kind per dag nodig heeft: 4-jarigen tot 13-jarigen hebben één tot anderhalf liter drinken nodig (waarvan 300 – 450 ml melkproducten).
 
Voedingscentrum Nederland adviseert verder om te kijken naar een andere indeling van de week en alternatieven. “Maak duidelijke afspraken over het aanbieden van zoete drankjes, bijvoorbeeld op een vaste dag als zaterdag of zondag. Hier kan het kind aan wennen. Water en thee zijn op andere momenten de standaard.“
 

Thee als alternatief

De conclusie van het Voedingscentrum maakt duidelijk dat thee een prima alternatief is als dagelijkse drank. Veel kinderen vinden water wat saai qua smaak. Thee is daarom ideaal. Er zijn veel verschillende smaken. Dit geeft het kind alternatieven qua smaak en eventueel afwisseling door steeds andere theemerken of –smaken te kiezen. En is de temperatuur hoger? Maak dan zelf ice tea met de kinderen.