Zwarte thee informatie

Zwarte thee  

Zwarte thee heeft haar naam te danken aan de kleur die de theebladeren krijgen na fermentatie. Al vele jaren is dit één van de meest gedronken theesoorten ter wereld. Iedereen heeft deze thee wel eens gedronken (bewust of onbewust). Deze theesoort is zeer populair vanwege de volle smaak die veel andere theesoorten overtreft. 

Kenmerken

Het is net als witte en groene thee afkomstig van de bladeren de theeplant Camellia Sinensis. Door een zwaardere oxidatie ontstaat zwarte thee, die meer cafeïne bevat en sterker is van smaak dan bijvoorbeeld groene, Oolong of witte thee.

Door het fermentatieproces bevat deze theevariant minder antioxidanten en geen looizuur. Wel zou volgens diverse onderzoekers deze thee risico’s met zich meebrengen. Denk hierbij aan een te hoog cholesterol, een beroerte en hart- en vaatziekten beperken en tandbederf/gaatjes tegengaan.

Bewaren

Een andere enorme plus is de zeer lange houdbaarheid. Waar bijvoorbeeld groene thee haar smaak na ongeveer een jaar verliest, blijft deze theesoort vele jaren goed. Pu-erh thee blijft zelfs tot wel 50 jaar lekker om te drinken. Dit was dan ook de reden dat dit in diverse landen (zoals Mongolië, Tibet en Siberië) een populair handelsartikel en zelfs als betaalmiddel werd gebruikt.

Er zijn twee productiemethoden, namelijk CTC of de orthodoxe methode. CTC staat voor Crush (of Cut), Tear en Curl. De machinale verwerkingswijze is kwaliteit verhogend en wordt veelal ingezet bij de verwerking van grotere hoeveelheden thee van mindere of medium kwaliteit. De orthodoxe methode daarentegen kan zowel machinaal als met de hand worden uitgevoerd. Deze methode wordt gebruikt voor de productie van losse thee van hoog niveau en is dan ook zeer populair bij de fijnproevers.

Zwarte thee kopen

Zwarte thee zetten

Thee zetten is voor elke soort weer anders. Voor zwarte thee geldt de basisregel dat het water gekookt dient te worden. Op een temperatuur van 90 graden Celsius wordt de thee (circa 2 gram per kopje) toegevoegd. Laat de thee 2 tot 4 minuten trekken, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en sterkte.


De Theespecialist heeft een breed assortiment zwarte thee-artikelen van uitstekende kwaliteit. Zwarte thee is verkrijgbaar van diverse merken, welke met zorg zijn geselecteerd.

 
Tips van De Theespecialist
  1. Golden Chai
    Golden Chai
    Slechts € 3,99