Zwarte thee informatie

Zwarte thee  

Zwarte thee heeft de naam te danken aan de kleur die de theebladeren krijgen na de fermentatie. Al vele jaren is dit één van de meest gedronken theesoorten ter wereld. Dat is iets wat niet veel mensen weten. Iedereen heeft deze thee wel eens gedronken (bewust of onbewust). Deze theesoort is zeer populair vanwege de volle smaak die veel andere theesoorten overtreft.

Kenmerken

Het is net als witte en groene thee afkomstig van de bladeren de theeplant Camellia Sinensis. Door een zwaardere oxidatie ontstaat zwarte thee, die meer cafeïne bevat en sterker is van smaak dan bijvoorbeeld groene, Oolong of witte thee.

Door het fermentatieproces bevat deze theevariant minder antioxidanten en geen looizuur. Wel zou volgens diverse onderzoekers deze thee risico’s met zich meebrengen. Denk hierbij aan een te hoog cholesterol, een beroerte en hart- en vaatziekten beperken en tandbederf/gaatjes tegengaan.

Bewaren

Een andere enorme plus is de zeer lange houdbaarheid. Waar bijvoorbeeld groene thee haar smaak na ongeveer een jaar verliest, blijft deze theesoort vele jaren goed. Pu-erh thee blijft zelfs tot wel 50 jaar lekker om te drinken. Dit was dan ook de reden dat dit in diverse landen (zoals Mongolië, Tibet en Siberië) een populair handelsartikel en zelfs als betaalmiddel werd gebruikt.

Er zijn twee productiemethoden, namelijk CTC of de orthodoxe methode. CTC staat voor Crush (of Cut), Tear en Curl. De machinale verwerkingswijze is kwaliteit verhogend en wordt veelal ingezet bij de verwerking van grotere hoeveelheden thee van mindere of medium kwaliteit. De orthodoxe methode daarentegen kan zowel machinaal als met de hand worden uitgevoerd. Deze methode wordt gebruikt voor de productie van losse thee van hoog niveau en is dan ook zeer populair bij de fijnproevers.

 

Zwarte thee kopen

 

Is zwarte thee gezond?

Thee is in algemene zin gezond. Specifieke theesoorten zijn extra gezond door bepaalde voedingsstoffen die zich in de thee(plant) bevinden en dus uiteindelijk het je kopje thee terecht komen. Zwarte thee heeft een volle smaak en is dan ook rijk aan natuurlijke stoffen die goed voor je zijn. Denk hierbij aan antioxidanten en flavonoïden. Dit helpt om het risico op schronische ziekten en hartklachten te voorkomen. Ook werkt het cholesterol verlagend. De cafeïne en L-theanine verbeteren de alertheid. Daarom is deze thee uitermate geschikt om in de ochtend te drinken. Om slaaproblemen te voorkomen wordt afgeraden om laat op de avond nog zwarte thee te drinken. 

Kun je zwarte thee de hele dag drinken?

In principe kun je thee de hele dag drinken. Sterker nog, thee heeft vele gezondheidsvoordelen. Toch woerdt aangeraden om zwarte thee toch wat te matigen. In de ochtend kan het lekker zijn om een stevige kop zwarte thee te drinken. In de loop van de dag zou je kunnen overstappen op andere theesoorten om zo de hoeveelheid theine die je binnenkrijgt te matigen. Ook wordt afgeraden om suiker of melk toe te voegen aan de thee. Dat maakt het minder gezond.

Kan je slapen van zwarte thee?

Als je niet kunt slapen dan is dat heel vervelend. Soms wil het helpen om iets warms te drinken. Het is echter niet raadzaam om dan te kiezen voor zwarte thee. Door de theine in zwarte thee kan het juist averechts werken en het nog moeilijker worden om in slaap te komen. Wil je toch graag een kopje thee drinken laat in de avond, al dan niet met een scheutje honing? Kies dan voor kruidenmelanges zoals rooibosthee, kamillethee of kruidenthee. Ook witte thee is eventueel nog een optie.

Zwarte thee zetten

Thee zetten is voor elke soort weer anders. Voor zwarte thee geldt de basisregel dat het water gekookt dient te worden. Op een temperatuur van 90 graden Celsius wordt de thee (circa 2 gram per kopje) toegevoegd. Laat de thee 2 tot 4 minuten trekken, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en sterkte.


De Theespecialist heeft een breed assortiment zwarte thee-artikelen van uitstekende kwaliteit. Zwarte thee is verkrijgbaar van diverse merken, welke met zorg zijn geselecteerd.

&nbsp

Tips van De Theespecialist
  1. Box 48x Earl Grey Twist
    Box 48x Earl Grey Twist
    Slechts € 10,95