Wij gebruiken cookies om uw ervaring beter te maken. Om te voldoen aan de cookie wetgeving, vragen we uw toestemming om de cookies te plaatsen. Meer informatie.
DNA theeplant vastgesteld door wetenschappers
DNA theeplant vastgesteld door wetenschappers
Smaakbepalers thee
Voor het onderzoek is de Camellia Sinenis plant gebruikt. Dit is de enige plant die officieel en commercieel wordt gebruikt om thee van te maken. De wetenschappers zijn ruim 5 jaar bezig geweest om de DNA-volgorde van de theeplant vast te stellen. Het was een complexe klus. Ter vergelijking, de DNA-volgorde van de theeplant is vier keer zo lang als een koffieplant.
Hoofdonderzoeker Lizhi Gao heeft tegenover BBC News verklaard dat zijn team tientallen planten hebben onderzocht. De theeplant was veruit de lastigste opdracht. Uit het onderzoek is gebleken dat de bladeren veel flavonoïden en cafeïne bevatten. Deze componenten zijn belangrijke smaakbepalers.
Lizhi Gao: “Er bestaan zeer veel theesmaken. Het mysterie is nog niet opgelost. We willen achterhalen wat de genetische basis is voor deze smaken. Er wordt nu gewerkt aan een genetische kaart. Dit moet inzicht gaan geven in de diverse theesoorten. De onderzoeksresultaten zullen helpen om nieuwe, bijzondere theeplanten te telen.”
Ontwikkeling nieuwe theemerken
Het geeft telers een sterk nieuw middel om theesmaken te maken. Er zal na verloop van tijd nog meer variatie op de markt komen. Als de teler de genetische basis begrijpt en dit weet in te zetten in het teelproces dan gaat er een wereld voor hem open. Hij weet dan welke genen kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe thee merken. (bron: magazine Molecular Plant)
Detheespecialist.nl is steeds op zoek naar hoogwaardige, unieke theesoorten. Massaproducten die bijvoorbeeld in de supermarkten liggen worden gemeden. Elk merk dat in de webshop van De Theespecialist is te vinden is met zorg geselecteerd en heeft een strenge selectieprocedure achter de rug. Theeliefhebbers kunnen er dus op vertrouwen dat onze theesoorten speciaal zijn en van uitstekende kwaliteit.