Wat is Matcha thee

Matcha Tea

Matcha is een hele bijzondere thee afkomstig uit Kyoto, een regio in Japan. Deze groene thee heeft een zoetige en ook sterke umami smaak. Een zichtbaar verschil tussen Matcha en andere groene theesoorten: matcha is écht groen! Het wordt gebruikt voor het Japanse thee ceremonie en heeft een specifieke bereidingswijze nodig om de thee tot zijn recht te laten komen. Het maken van Matcha thee is een ideaal moment om een momentje rust te pakken en te genieten van een heerlijk, maar vooral ook gezond kopje thee.

Er bestaan vele soorten thee, ieder met zijn eigen positieve eigenschappen. Vele van deze theeën zijn echter geen echte theeën maar tisanes (kruidenthee). Echte thee, nog steeds zeer gevarieerd, wordt altijd gemaakt van de Camellia sinensis plant, ofwel de enige echte theeplant. Matcha is hier geen uitzondering op, maar wel de moeite waard om kennis mee te maken.

Matcha is gezond

Matcha is namelijk de gezondste thee die er bestaat. Het bevat de hoogste concentraties antioxidanten en polyfenolen (een soort antioxidant), twee belangrijke stoffen die een zeer positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Polyfenolen beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en hebben een ontstekingsremmend effect, werken (LDL-)cholesterol- en bloeddrukverlagend en verlagen het risico op de ziekte Alzheimer.

Deze vele gezondheidsvoordelen verkrijgt Matcha doordat het een geconcentreerde vorm van groene thee is. Normaal wordt thee van theebladeren getrokken, waarna de bladeren verwijderd worden uit het treksel, maar bij Matcha is dat niet het geval. De groene theebladeren worden bij het maken van Matcha verpoederd en vervolgens opgedronken waardoor je meer uit je thee haalt.

 

Matcha thee kopen

 

De juiste bereiding voor Matcha

Matcha kun je op twee verschillende manieren drinken: usucha en koicha. Beiden hebben een specifieke bereidingsmethode nodig. Zorg er ook voor dat je een hoge kwaliteit Matcha hebt, meestal “Ceremonial” genoemd. Bij een lagere kwaliteit Matcha krijgt de thee sneller een bittere smaak en schuimt hij minder als je hem op de usucha manier bereidt. De bereidingswijzen worden hieronder toegelicht.

Usucha Matcha thee bereiding:

  • Kook vers (mineraal)water voor het maken van je thee. Laat het water afkoelen na het koken of gebruik een waterkoker die het water tot 75 tot 80°C verhit. Usucha betekent vrij vertaald dunne thee.
  • Schep 1 gram Matcha poeder over in een Matcha-kom. 1 gram komt ongeveer overeen met 2 bamboelepels of een halve theelepel.
  • Schenk 80 ml water bij de poeder en klop met een Matcha bamboe klopper gedurende ongeveer 15 tot 30 seconden het mengsel zigzaggend (als een W) totdat er schuim ontstaat.

Koicha Matcha thee bereiding:

Waar bij de usucha bereiding een goede schuimlaag noodzakelijk is, blijft deze weg bij de koicha bereiding. Bij koicha wordt de thee dikker. Koicha betekent ook vrij vertaald dikke thee.

  • Kook vers (mineraal) water voor het maken van je thee. Laat het water afkoelen na het koken of gebruik een waterkoker die het water tot 75 tot 80°C verhit.
  • Schep 4 gram Matcha poeder over in een Matcha-kom. 1 gram komt ongeveer overeen met 2 bamboelepels of een halve theelepel.
  • Giet er een klein beetje koud water bij en klop het mengsel een pasta met een Matcha bamboe klopper.
  • Schenk 40 ml water bij de poeder en klop de Matcha tot een dik en soepel mengsel.

Tips voor bij het maken van Matcha thee

Tip 1: Is je water te heet, dan tast het de thee aan wat ten koste gaat van de smaak. Heb je geen waterkoker met temperatuurregelaar, dan kun je 1 deel koud water mengen met 3 delen kokend water om de juiste temperatuur te verkrijgen.

Tip 2: Je kunt een zeefje gebruiken of de matcha fijn stampen met een Matcha bamboe klopper om klontjes te voorkomen. Hoe fijner de Matcha, des te beter lost het op en hoe lekkerder het schuimt. Fijner poeder zorgt ook dat je minder klontjes krijgt.

Tip 3: Gebruik de juiste Matcha tools. Voor de juiste bereiding van Matcha thee heb je de juiste materialen nodig. Naast een matcha-kom heb je een bamboe klopper nodig. Vervang deze niet met een normale keukenmixer, vooral als je het op de usucha manier wilt bereiden. Je krijgt hier namelijk geen goede schuimlaag mee. Er zijn ook kleine zeefjes en bamboe lepeltjes om de set compleet te maken.

 

Matcha thee klopper

 

Hoe Matcha geproduceerd wordt

Naast dat het een heel bijzondere bereiding heeft, is het ook een kunst om het te produceren. De Matcha heeft namelijk een heel specifiek proces nodig dat buiten Japan niet nagebootst kan worden. Afhankelijk van de condities en bestanddelen van de grond en het klimaat moet het ook nog eens “Tencha” zijn.

Tencha is hoe de theebladeren worden genoemd voordat ze tot Matcha worden gemalen. Het betekent dat de theeplanten een aantal weken voordat ze geoogst worden beschut. Doordat de planten minder zonlicht krijgen produceren ze minder van het antioxidant catechine die de thee een bittere smaak geeft. Daarentegen zorgt dit proces er voor dat het aminozuur L-theanine meer wordt geproduceerd wat het een zoetige smaak geeft.

Sommige telers kiezen ervoor om na 10 dagen zonlicht nog meer af te schermen (tot ongeveer 90%) waardoor de planten zich uitstrekken om de zon op te zoeken. Hierdoor worden de bladeren dunner, wat de smaak nog verder bevordert.

Na het oogsten moeten de tencha theebladeren binnen 24 uur verwerkt worden. De bladeren worden vervolgens gestoomd, de takjes en nerven verwijderd en gedroogd, waarna ze gemalen kunnen worden tot Matcha.

Al met al is Matcha een bijzondere en uitermate gezonde thee en vanaf nu verkrijgbaar bij De Theespecialist. Mis het niet en probeer het zelf ook!