Theelichtjes kaars

Theelichtjes

Theelichtjes zorgen ervoor dat thee lang op temperatuur blijft. De omschrijving van een theelichtje is in de loop der jaren wat geëvolueerd. In de tegenwoordige tijd worden zowel de theelichthouder, theewarmer, rechaud en het alom bekende waxinelichtje als ‘theelichtje’ aangeduid.

Thee warm houden met waxinelichtje 

Een theelichthouder wordt ook wel theewarmer genoemd. Dit is een rechaud of voet waarin/waaronder het waxinelichtje wordt geplaatst. Nadat de thee is gezet, wordt deze in de theepot geschonken. De theepot wordt direct op het rechaud geplaatst. Houders worden vaak gemaakt van glas, metaal of keramiek. Warme lucht die het brandende waxinelichtje afgeeft, stijgt op en verwarmt de theepot vanaf de onderzijde. Hierdoor blijft de thee continu op de juiste temperatuur, zonder dat deze gaat koken.

Theelichtje kiezen

Bij de keuze van een rechaud (theelichthouder) is het belangrijk om te kijken naar de omtrek van de theepot en de structuur van de onderzijde van de theepot. Dit is namelijk belangrijk dat het waxinelichtje de theepot voldoende verwarmt, zodat de thee lang op temperatuur blijft. De structuur van de onderkant van de theepot in relatie tot de bovenzijde van het rechaud is van belang in verband met de stabiliteit van het geheel. Je wilt niet dat de theepot met slechts een klein tikje van de houder valt. Zet het rechaud daarom altijd op een stabiele ondergrond en buiten het bereik van kinderen of huisdieren.

Theepotten

Een theelichtje (rechaud) wordt gebruikt bij theepotten die zelf geen of minder warmte vasthouden. Vaak zijn dit glazen of enkelwandige theepotten van bijvoorbeeld metaal, porselein of keramiek. Theelichthouders kunnen los worden aangeschaft. Ook worden ze vaak ook aangeboden in combinatie met een theepot. Dit heeft als voordeel dat de theepot en het rechaud naadloos op elkaar passen en daardoor stabiel zijn. Qua uitstraling vormen ze bovendien perfect één geheel.

De Theespecialist heeft diverse theelichtjes (theelichthouders, rechauds, theewarmer). Wilt u meer informatie of advies bij de keuze dan helpen wij u graag. Neemt u dan contact met ons op.

&nbsp