De juiste temperatuur van je thee

De juiste temperatuur van je thee

Thee temperatuur

Temperatuur van de thee

De juiste temperatuur is ontzettend belangrijk voor een optimale smaak van je favoriete thee. Wist je dat niet elke thee met kokend water moet worden opgeschonken? Wat we vaak zien is dat snel de waterkoker wordt aangezet en vervolgens het kokende water direct over het theezakje wordt gegoten.

Het opschenken is een essentieel onderdeel om het perfecte kopje thee te creëren. Het is daarom belangrijk om hier de juiste aandacht aan te geven. Het kost nauwelijks extra tijd en dat wordt snel goed gemaakt door een hogere kwaliteit en smaaksensatie van jouw thee.

Sterker nog, bij sommige theesoorten kan het zelfs gebeuren dat een verkeerde temperatuur kan leiden tot een zeer bittere smaak. Dit is bijvoorbeeld het geval bij groene en witte theeën als te heet water wordt gebruikt. Ook een te lage temperatuur is niet goed. Dan bestaat de kans dat de theeblaadjes onvoldoende ‘geprikkeld’ worden om het extract af te geven.

Kraanwater of bronwater?

In veruit de meeste gevallen wordt thee gemaakt met kraanwater. Over het algemeen is dit een prima keuze. Echter, de kwaliteit van het kraanwater kan erg verschillen. Dat geldt niet alleen voor het water op buitenlandse oorden. Ook binnen Nederland zijn er behoorlijke verschillen. Zo is het water in Zuid-Limburg vaak een stuk ‘harder’ door een grotere hoeveelheid kalk in het kraanwater.

Is de kwaliteit van het kraanwater in jouw regio ondermaats? Er is een uitwijkmogelijkheid. Wanneer je echt optimaal wilt genieten van je kopje thee in een regio met slecht kraanwater dan kies je voor bronwater zonder koolzuur. Twijfel je of jouw kraanwater van de gewenste kwaliteit is? Vergelijk het dan eens door tegelijk twee kopjes thee te zetten, waarvan één met kraanwater en één met bronwater.

Een absolute no-go is water uit een koffieautomaat tappen. Over het algemeen is de temperatuur van het water uit deze automaten te laag en bovendien kunnen de leidingen invloed uitoefenen op de waterkwaliteit.

De juiste temperatuur bereiken

Het meest gemakkelijk is een waterkoker die het water op de gewenste temperatuur aflevert. Niet iedereen heeft deze waterkoker thuis staan. Heb je een gewone waterkoker die tot het kookpunt opwarmt? Geen probleem. Dan is een thermometer wel raadzaam. Laat het water dalen tot de gewenste temperatuur en voed dan de thee (zakje of los) toe.

Beste temperatuur per theesoort

Groene thee: 70-85 graden
Witte thee: 70-85 graden
Zwarte thee: 90-95 graden
Pu-Erh: 90-95 graden
Maté: 95-100 graden
Oolong: 85-95 graden
Kruidenthee: 95-100 graden
Rooibos: 95-100 graden

Bovenstaand overzicht is puur een indicatie. Op veel verpakkingen van theemerken staat vermeld wat de ideale temperatuur is. Raadpleeg daarom altijd de verpakking.

Vragen over het zetten van het perfecte kopje thee? Lees de 18 tips voor het perfecte kopje thee of neem contact op voor een persoonlijk advies van theesommelier Han.