Tea & Foodpairing

Tea & Foodpairing

Thee food pairing tips

Tea & Foodpairing

Foodpairing is hot! En thee leent zich uitstekend voor elke maaltijd. Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie voor bij het tafelen? Neem dan vooral een kijkje naar thee. Het is heerlijk, gezond en bestaat in een breed spectrum aan smaken. Bovendien kunnen bepaalde theeën helpen met het afvallen. Voor elk gerecht bestaat er een thee die de smaken in je gerecht extra tot zijn recht laten komen. Zowel als drank, maar ook als ingrediënt is het een uitstekende combinatie. Het is ook een prachtig alternatief voor wijn waardoor je een alcoholvrij diner nog net zo bijzonder kan laten voelen.

Tafelen met thee

Thee wordt wereldwijd voor een verscheidenheid aan redenen gedronken. Het kan heerlijk verfrissend zijn en als dorstlesser werken, zoals gebruikelijk is in China. In Japan wordt het vaak gebruikt om een prachtige smaakbalans te creëren bij gerechten. Spiced chai kan helpen bij het nuttigen van pittige gerechten. Elders is het nuttigen van thee weer een momentje rust om de innerlijke balans terug te vinden.

Wat je reden dan ook is, thee is altijd het passende antwoord. Witte, groene en zwarte thee worden dan wel allemaal van dezelfde plant gemaakt, ze hebben ieder hun eigen karakter. Van subtiel en licht, tot kruidig en vol van smaak, het bestaat allemaal. Daarnaast bestaan er nog tisanes zoals kruidentheeën en Rooibosthee. Deze zijn cafeïnevrij, waardoor ze ook vlak voor het slapen gaan zonder invloed op je nachtrust gedronken kunnen worden.

Voor elk gerecht de perfecte thee

Wil je het simpel houden, dan zijn er natuurlijk een aantal handige tips. Normaliter leert men: witte wijn bij vis en rode wijn bij vleesgerechten. Dat is een basisprincipe. Simpel gezegd kun je de witte wijn vervangen met groene thee en de rode wijn met zwarte thee. Hierdoor kun je alcoholvrij, gezond en ook nog eens met hoogwaardige smaken genieten van je gerecht met daarbij je favoriete thee.

Wil je iets bijzonders voorschotelen, dan zijn er een aantal richtlijnen bij het kiezen van welke thee er goed combineert met je gerecht. “Tea & Foodpairing” is namelijk een wetenschap. Gelukkig hoeven we echter niet allemaal diep de theorie in te duiken (Is het je passie? Leef je vooral uit!). Op foodpairing.com vind je de hulp bij het combineren van ingrediënten voor het ultieme recept.

Tips voor de ideale combinatie

Serveer je vis, combineer deze dan met een groene thee of een kruidenthee met citroen, zoals een cintroenverbana of citroentijm. Een groene thee geteeld in de buurt van de zee biedt de thee een zilte smaak die goed past bij visgerechten. Voor vleesgerechten geldt dat zwarte theeën en oolong theeën goed passen. Ga je voor een kaasschotel, serveer het dan met Lapsang Souchong, een gerookte zwarte thee. De kaas en de Lapsang Souchong vullen elkaar perfect aan. Honingsausjes zijn heerlijk met lindebloesem.

Bij een meer-gangen diner wil je niet dat je vorige gerecht de volgende overheerst of negatief beïnvloedt. Om dit te voorkomen kun je je mond spoelen door een witte thee te drinken tussen de gerechten door. Witte thee neutraliseert namelijk smaken en draagt er dus aan bij dat de volgende gang intenser smaakt.

Een fantastische afsluiter kan niet missen. Sluit daarom af met een frisse muntthee of een pu-erh thee. Deze theesoorten stimuleren namelijk de spijsvertering. Ga voor een zwarte thee bij desserts op basis van melk, kaas, yoghurt of chocolade. Ben jij echt een fruitliefhebber, neem dan een camellia thee (van de echte theeplant, geen tisane) met natuurlijke vruchten zoals mangthee en passievruchtenthee of rooibos.

Foodpairing matcha thee

Thee als ingrediënt

Thee is niet alleen lekker bij het ontbijt, de lunch of het diner, maar ook lekker om mee te koken. Door thee toe te voegen aan gerechten voeg je extra vitaminen, mineralen en nuttige stoffen zoals antioxidanten toe aan je dieet.

Kies de volgende keer dat je experimenteert in de keuken voor het combineren van een groene thee of oolong thee bij het pocheren, stomen, smoren of marineren van vis en schaaldieren. Kook je voor vleesliefhebbers, voeg dan een zwarte thee of oolong thee toe als je varken, rund of kip marineert. Eventueel kun je ook theeblaadjes na het thee zetten kort snijden en toevoegen aan rijst of geroerbakte groenten. Maak je soep? Gebruik dan thee in plaats van alleen water voor een smaakvollere basis.

Matcha is ook een bekend ingrediënt voor bij het koken en bakken. Van shakes en lattes tot cake en ijs, matcha is gezond en geeft je gerecht een mooie groene kleur. Erg lekker en bovendien een lust voor het oog!

Elk gerecht een feest

Wil je het echt bijzonder maken, schenk je thee dan in wijnglazen! Verwen je dinergasten met een citroensorbet met kruidenthee van citroenkruiden of een champagnesorbet met jasmijnthee in plaats van de witte thee die je tussen de gerechten door hebt geschonken.

Recepten

We helpen je graag op weg met het foodpairing met thee. Hieronder tref je enkele tips voor heerlijke recepten met thee. Houdt ons blog op de hoogte, want er verschijnen regelmatig nieuwe recepten en lekkere thee tips.

Avondmaaltijden

Is jouw partner een keukenprins of prinses en je wil hem of haar verrassen met een bijzonder cadeau, neem dan een kijkje naar het boek Tea Is Sexy. Het boek staat vol interessante weetjes, heerlijke recepten en bovendien verleidelijke foto’s van bekende Vlamingen.

Tips van De Theespecialist