Witte stoofpeertjes met jasmijnthee en dessertwijn

Witte stoofpeertjes met jasmijnthee en dessertwijn

Dessert stoofpeertjes jasmijnthee

Witte stoofpeertjes met jasmijnthee en dessertwijn

Dit dessert met witte stoofpeertjes is erg lekker. Voor de echte theeliefhebber is er een heerlijke 'finishing touch' toegevoegd in de vorm van jasmijnthee. Hieronder lees je stapsgewijs hoe je dit heerlijke nagerecht kunt bereiden en serveren.

Ingrediënten

6 middelgrote stoofpeertjes
250 ml dessertwijn (bij voorkeur een zoete, zachte witte wijn)
theezakjes jasmijn thee of 3 eetlepels losse thee in een filterzakje
100/ 150 gr suiker
1 vanillestokje, gehalveerd
250 ml water

 
Bereidingstijd

Circa 2 uur

Bereidingswijze nagerecht met jasmijn thee

Als echte theeliefhebber is het extra leuk om gerechten te maken met je favoriete thee. In dit gerecht is voor jasmijn thee gekozen als ingrediënt. In dit nagerecht wordt ook dessertwijn toegevoegd. Dessertwijn is meestal intens en zoeter ten opzichte van andere witte wijnen.  
 
In dit nagerecht staan de stoofpeertjes centraal. Dit wordt vaak gemaakt met rode wijn en/of kaneel. Stoofperen zijn enorm populair in de wintermaanden, maar ook in andere jaargetijden is het heerlijk om een nagerecht met fruit te eten. Zeker dit lichte, zoete nagerecht.
 
– Pak een middelgrote pan. We starten met de basis van het recept.
– Voeg suiker (150 gram), water (250 ml) en de dessertwijn (250 ml) toe aan de pan.
– Leg de theezakjes (of losse thee) erbij en zet het vuur op middelhoog.
– Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een (schil)mes de binnenkant uit de stokjes. Voeg de inhoud toe aan de pan. Dit zorgt voor de mooie zwarte vanille spikkels, en de stokjes kunnen er ook los bij tijdens het koken voor extra vanille smaak.
– Breng het geheel aan de kook en haal na circa 10 minuten de theezakjes (of losse thee met filter) uit de pan.

– Nadat het basisrecept aan de kook is gebracht kan het vuur laag worden gezet en kunnen de peertjes worden toegevoegd. Voeg ook een scheut water toe (200ml), zodat de peertjes goed bedekt zijn met de smaakmakers.
– De peertjes kunnen in zijn geheel worden toegevoegd of in stukken. In zijn geheel toevoegen heeft twee voordelen: de kans is kleiner dat de peertjes aanbranden of te slap worden en er zijn meer mogelijkheden om het nagerecht op een leuke manier te presenteren.
– Geef de peertjes minimaal anderhalf uur de tijd om te garen tot zelfs 2 uur op zeer laag vuur. Hoe langer de peertjes gestoofd worden, hoe beter de verschillende smaken in de peertjes worden opgenomen. Als met een mesje gemakkelijk door de peertjes kan worden geprikt dan zijn ze klaar.
– De peertjes krijgen langzaamaan een mooi licht bruin gekarameliseerde kleur. Dit krijg je voor elkaar door de peertjes regelmatig te draaien tijdens het stoven. Indien nodig kan tijdens het stoven met een soeplepel extra siroop worden toegevoegd.
– Haal de peertjes uit de siroop en laat vervolgens het pannetje nog even op middelhoog vuur staan. Schenk er nog een flinke scheut dessertwijn bij en laat de siroop nog een kleine 10 minuten op het vuur staan. Deze saus kan bij de afwerking over de peertjes en het ijs worden geschonken.

(bron: degroenemeisjes.nl)

 
Het dessert kan worden begeleid met een klein glaasje van de dessertwijn die ook in het nagerecht is gebruikt. Als afsluiter van het diner kies je nu niet voor koffie, maar voor de jasmijnthee die ook in het nagerecht is gebruikt. Kleine details die een groot verschil maken in de smaaksensatie van een heerlijk culinair avondje.