Theekisten en theedozen als cadeau

Theekisten: thee stijlvol presenteren en langer bewaren

Theekist of theedoos kiezen? Waar moet je rekening mee houden? Theekisten zijn er in alle soorten en maten. Het voordeel van een theekist is dat je de thee overzichtelijk kunt bewaren en presenteren aan de visite. Het staat veel mooier om een stijlvolle theekist op tafel te zetten dan de originele verpakking uit de winkel. Bovendien draagt een theekist bij aan een langere houdbaarheid. 

Thee bewaren in een theekist

Een theekist heeft nog een belangrijke functie: thee bewaren. In de doos/theekist wordt de thee donker en droog bewaard. Dit komt de houdbaarheid van de theezakjes en de smaak absoluut ten goede. Thee wordt vaak in een kartonnen verpakking geleverd. Hierin zitten losse theezakjes, eventueel nog los verpakt in een papieren envelopje. Het advies is om de papieren envelop om het theezakje te laten zitten. Het formaat van de envelop past namelijk prima in de vakjes van de theekist. Bovendien zorgt dit voor extra bescherming tegen 'invloeden van buitenaf' die de kwaliteit van d de thee negatief beïnvloeden. Bovendien geeft de envelop vaak extra informatie over de inhoud. 
 

Geschiedenis van de theebus/theekist

De theekist is niet van alle tijden. Vroeger kon men thee bewaren in een theebus. Zowel losse thee als theezakjes konden in de theebus worden bewaard. Vaak bestond de bus uit een doos met links en rechts een klein opbergbakje en in het midden een glas of schaal. De thee werd uit de doosjes in het glazen schaaltje geschept en gemengd. Hierdoor kon men verschillende theesmaken naar wens met elkaar mengen. Vanuit het schaaltje werd dan de thee melange toegevoegd aan een theepot (of glas) met gekookt water. De theebus maakte hierdoor een belangrijk onderdeel uit van het ‘ritueel’ thee zetten.

In de 19e eeuw was thee zeer duur en alleen te betalen door mensen op stand. In die tijd was de theebus niet alleen functioneel, maar ook een accessoire. De theebus werd destijds vaak gemaakt van porselein of zelfs zilver. Om de rijkdom van de familie nog eens extra onder de aandacht te brengen werd regelmatig een prachtig gedetailleerd familiewapen op de bus aangebracht. Hierdoor zijn er diverse zeer unieke theebussen in omloop.   

De Theespecialist heeft diverse theekisten in het assortiment. De kisten zijn mooi om zelf te gebruiken of om als thee cadeau aan een andere theeliefhebber te geven.

&nbsp