Alles wat je wilt weten over groene thee

Alles wat je wilt weten over groene thee

groene thee antwoorden op vragen

 

Groene thee is heel populair, maar waarom eigenlijk? En wat weet jij van groene thee af? Vandaag beantwoorden wij in deze blogpost 5 veel gestelde vragen over groene thee.

 

1. Wat is groene thee?

Groene thee is een thee dat gemaakt is van de bladeren van de theeplant (Camellia Sinensis) en vind zijn oorsprong in China. De keizer van China genaamd Shen Nung dronk in 2737 voor Christus zijn eerste kop groene thee. Pas veel later kwam groene thee naar Nederland, dit was in de 16e eeuw toen ontdekkingsreizigers het meenamen.

Verder is groene thee een heel populair drankje. Niet alleen in Nederland, maar ook in China, Japan, Afghanistan en het westen van Pakistan. In het Westen wordt er normaliter traditioneel zwarte thee gedronken, toch is groene thee ook daar een trend. Wellicht doordat groene thee veel gezondheidsvoordelen heeft. Over de gezondheidsvoordelen van groene thee lees je meer bij vraag 4.

2. Hoeveel groene thee per dag?


Door de positieve effecten van thee drinken adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken.

Let wel op: Als je zwanger bent raden wij altijd aan om vooraf een arts raad te plegen. Dit komt omdat zowel groen als zwarte thee de meeste cafeïne bevat.

3. Zit er cafeïne in groene thee?


Bij de vorige vraag gaven wij aan dat je het beste 3 koppen groene thee per dag kunt drinken. Dit mogen ook 5 koppen groene thee per dag zijn, maar houdt er wel rekening mee dat groene thee theïne (ander woord voor cafeïne) bevat. Dit is cafeïne. De hoeveelheid cafeïne in thee is vaak minder hoog dan bij koffie (afhankelijk natuurlijk hoe sterk je jouw thee of koffie zet). Maar wil je in de avond een goede nachtrust hebben en genieten van kopjes thee? Dan kun je wellicht beter kiezen voor rooibos thee. Rooibos is namelijk een kruid en cafeïnevrij.

Ook bij dit antwoord wil ik nogmaals benaderen dat zwangere vrouwen beter niet te veel groene thee kunnen drinken. Als je zwanger bent is vooraf een arts raadplegen belangrijk. Groene thee bevat flink wat cafeïne dan sommige andere theesoorten en je cafeïne inname is iets wat je zo veel mogelijk wil beperken tijdens je zwangerschap.

4. Is groene thee gezond?

Als je elke dag groene thee drinkt kun je met de juiste hoeveelheid catechinen en antioxidanten je cholesterol verlagen en je loopt ook minder snel risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten. Wat is nu de juiste dosis hiervan? Houdt tussen de 1-3 koppen thee aan zoals het Voedingscentrum adviseert. Dan weet je dat je goed zit.

Verder helpen catechinen en antioxidanten ook met bescherming bieden tegen diabetes en hersenziekten. Ook kan een theemomentje helpen met stressvermindering en laat stress nu echt een grote stoorzender zijn voor je gezondheid. En als afsluiter kan groene thee helpen bij afvallen als je een gezond en gebalanceerde levensstijl erop na houdt. Groene thee for thee winning!

5. Heeft groene thee nadelen?

De mogelijke nadelen van groene thee zijn al in eerdere vragen genoemd. Hoewel groene thee gezond is, bevat het een behoorlijke hoeveelheid theïne, die de slaap kan verstoren. Daarnaast kunnen de stoffen catechinen en antioxidanten in te grote hoeveelheden negatieve effecten hebben op het lichaam. die in een te hoge dossering per dag juist tegen je lichaam kan werken. Net als met alles kan overmatige consumptie schadelijk zijn. En dit geldt dus ook bij groene thee. Houdt het echt op 1-3 kopjes per dag en maximaal 5 als je meer wilt drinken. Het enige risico wat je dan wel loopt is dat je vaker moet plassen door de hoeveelheid vochtinname.