Is gemberthee gezond?

Is gemberthee gezond?

is gemberthee gezond?

Is gemberthee gezond?

Je hebt vast wel eens gehoord of ergens gelezen dat gember gezond is. In deze blog vertel ik je dan ook graag meer over al het goeds wat gember te bieden heeft. Zo kun je gember toevoegen aan diverse gerechten zoals nasi, bami en curryrecepten. Daarnaast kun je het ook in je drinken verwerken. Zo geeft het net wat meer pit aan je water, thee of aan je smoothie.

Ga je voor een flinke boost in de ochtend of geef je jouw avondeten meer smaak? Waar je ook voor kiest, het is een verrijking voor het lichaam.

 

Wat is gember?

Laten we beginnen met wat gember nu eigenlijk is. Gember is een wortelknol en komt af van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd de knol gebruikt om diverse gerechten mee op smaak te brengen. Zo wordt je vlees door verse gember malser. Dit komt doordat gember een eiwitsplitsend enzym bevat.

Gember valt onder de meest geconsumeerde specerijen ter wereld en staat in Nederland ook al een hele tijd hoog op het menu. In de supermarkt is er zowel verse gember als gemberpoeder te koop.  De meest pure vorm heeft de meest scherpe smaak al doet gemberpoeder ook zeker zijn werk om gerechten ‘op te spicen’. Daarnaast kun je in diverse winkels ook gembersap, gembersiroop en gemberthee vinden.

 

Gember thee – waarom gemberthee zo goed voor je is

In onze webshop bieden wij ook verschillende gember theesoorten aan. Veelal gecombineerd met andere gezonde ingrediënten en specerijen. Dit is om een reden: We zijn namelijk groot fan van gemberthee! Niet alleen de smaak geeft een boost. Het heeft veel gezondheidsvoordelen als je het regelmatig nuttigt.

 

gember thee proeven

 

Hieronder delen we 8 redenen waarom wij jouw gemberthee aanraden:

 

  1. Gember zit vol met vitamines

Gember bevat een tal aan geneeskrachtige stoffen die kunnen zorgen voor een goede immuun boost. In gember zit vitaminen B2, B6, vitamine C en een tal van mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. Naast alle vitamines en mineralen heeft gingerol (het stofje dat voor de scherpe smaak) ook nog een positief effect op je lever. Dit alles maakt een kop gemberthee zo gezond.

 

  1. Last van je keel? Kies gember thee!

Heb je last van je keel? Dan kun je aan jouw kop gemberthee een eetlepel honing toevoegen. De combinatie van gemberthee en honing verzachten het prikkelende gevoel.

 

  1. Gember is goed voor je doorbloeding

Doordat gember een verwarmende werking heeft, stimuleert het je doorbloeding. Het warme hart zorgt voor een opwarmend gevoel van binnen en dit al met een paar koppen gemberthee. Hierdoor is het ook nog eens heerlijk om het in de herfst en winter te drinken.

 

  1. Je kunt gemberthee heel goed gebruiken als koffievervanger

Ik heb al een aantal keer benoemd dat gember een boost geeft. Daarom is gemberthee ook perfect als je minder koffie wilt gaan drinken of je koffie wil verbannen uit je levensstijl. Om een dip in de middag te voorkomen kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om na 15:00 uur geen koffie meer te drinken en de overstap te maken naar gemberthee. Zo vervang je jouw vaste koffie cafeïneshot met een drankje vol antioxidanten wat ook nog eens goed is voor je immuunsysteem. Het ondersteunt je weerstand en is ook nog eens lekker!

 

  1. Menstruatiepijn verlichten? Hierbij komt weer gember om de hoek kijken

Wellicht is dit een punt die je nog niet wist over gemberthee en daarom willen wij het graag benoemen voor de dames onder ons die regelmatig gepijnd gaan onder buikkrampen tijdens de menstruatie. Probeer eens gember in te zetten bij menstruatiepijnklachten in plaats van pijnstillers en kijk of het voor jou een verschil brengt.

 

  1. Gemberthee helpt bij misselijkheid en reisziekte

Je kunt gember toepassen als je reisziek wordt of andere vormen van misselijkheid. Zo kun je de misselijkheid en de neiging tot braken onderdrukken. Uit onderzoek blijkt gember een gunstig effect te hebben tegen misselijkheid bij chemotherapie en ook na een operatie. Echter is het altijd handig om eerst een huisarts raad te plegen of gember passend is. Gember kan bloed verdunnend werken.

 

  1. Spierpijn verlichten met gember

Drink elke dag een kop gemberthee als je spierpijn hebt na het sporten. Je spierpijn kan tot wel 25% hierdoor afnemen. Dat scheelt een hoop als je flink hebt lopen zwoegen in de sportschool!
In gember zitten verschillende medicinale voedingsstoffen en dit helpt pijn en ontstekingen tegen te gaan. Dit geeft gelijk wat extra sportmotivatie is het niet?

 

  1. Gember ondersteund een gezonde levensstijl

Na alle redenen die we je hebben gegeven om aan de haal te gaan met gember, sluiten we af met nog een mooi punt: Gember ondersteund namelijk een gezonde levensstijl! Er zijn diverse studies en onderzoek gedaan naar de effecten van gember op gewichtsverlies en daaruit blijk het een positieve werking te hebben op het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

Dat is een hele fijne bijeenkomst aangezien een schommelde spiegel nogal voor wat trek kan zorgen zodat je hunkert naar zoetigheid. Gember zorgt ook voor een betere spijsvertering wat in samenhang met de positieve werkingen op de bloedspiegel ervoor kan zorgen dat het je gezondheid ondersteund. Natuurlijk ben je er niet alleen door gemberthee te drinken en komt een gezond eetpatroon en genoeg beweging hier ook bij kijken. Alle beetjes helpen en daarom raden we gemberthee ook zeker aan. Het is een gemakkelijke manier om door middel van een paar koppen per dag al te kunnen genieten van de voordelen.

 

Dit was de onze blog over gemberthee. We willen graag afsluiten met het advies om niet te veel gemberthee te drinken. Net als met al het andere is ergens te veel van innemen niet goed voor je lichaam. Het is raadzaam om ongeveer twee á drie koppen gemberthee per dag te drinken. Wil je gember verwerken in eten? Dan is het advies om per dag ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd te eten.

Zoals benoemd werkt gember warmte verhogend en bloed verdunnend. Maak zelf een goede inschatting hoeveel gember je per dag kunt eten en/of win informatie in bij een specialist. De hoeveelheid gember die je per dag daadwerkelijk kunt gebruiken verschilt per persoon. Dit heeft allemaal met je leeftijd, lengte en huidige levensstijl te maken.

Ben je een echte theedrinker en wil je toch graag meer thee per dag drinken? Kies dan voor een thee met veel citroen of voor thee met Echinacea (rode zonnehoed). Ook thee met citroen en Echinacea is verkrijgbaar in onze webshop.