McLeod Russel mag fairtrade-titel niet meer voeren

McLeod Russel mag fairtrade-titel niet meer voeren

McLeod Russel fairtrade titel

McLeod Russel mag fairtrade-titel niet meer voeren

Thee leverancier McLeod Russel mag zijn Indiase thee niet meer de titel ‘fairtrade’ meegeven. De naam van deze leverancier zal velen niets zeggen. Dit theeplukbedrijf heeft internationale bekendheid verworven door levering aan grote merken waaronder Lipton, Twinings en Tetley’s.

Fairtrade thee certificaat

McLeod Russel is in opspraak gekomen na een reportage van Engelse journalisten. Snel daaropvolgend werd bekend dat het bedrijf het label niet meer mag voeren voor haar Indiase thee. Op de website van het bedrijf is het Fairtrade-logo wel nog zichtbaar. Het bedrijf heeft namelijk ook nog twee plantages in Oeganda die wel Faitrade-gecertificeerd zijn. Daarom is het bedrijf gerechtigd het logo te voeren.

De Britse journalisten brachten misstanden aan het licht via Radio Four en de BBC. Op beelden is zichtbaar hoe theeplukkers leven en wonen in gammele onderkomens zonder sanitaire voorzieningen. Ook moeten de medewerkers pesticiden spuiten zonder enige vorm van bescherming.
Fairtrade titel

Lipton thee en Unilever

Fairtrade Deutschland meldt dat de certificering is ingetrokken na controles op de theeplantages. Hierbij werd gekeken naar leef- en arbeidsomstandigheden, lonen en het gebruik van pesticiden. Het is nog niet bekend welke invloed deze beslissing heeft op het thee assortiment van de merken Twinings en Lipton thee. Unilever heeft laten weten dat ze deze zaak serieus oppakken en samen met McLeod werken aan verbeteringen. McLeod op haar beurt heeft aangegeven er alles aan te doen om het certificaat snel weer terug te winnen.

De thee merken van de Theespecialist hebben wel het Fairtrade certificaat. Bekijk hier een overzicht van onze thee soorten.