Theeplant: zelf thee kweken

Theeplant: zelf thee kweken

Theeplant: zelf thee kweken

Thee kweken, dat gebeurt toch alleen in landen met tropische klimaten? Nee hoor! Wist je dat er zelfs thee geproduceerd wordt in Nederland? Het theemerk LocalTea is een echt Nederlands (Brabants) streekproduct namelijk. Sterker nog, ze overtuigden zelfs de investeerders van het populaire TV-programma Dragons Den. Wist je dat je dit mooie streekproduct ook zelf kunt kweken. Hoe leuk is het om zelf thee te maken en dat vervolgens voor te schotelen aan je gasten? Met de theeplant Camellia Sinensis kan het.

 

Hoe verzorg je een theeplant?

Voor elke plant geldt een andere wijze van verzorgen. Zo ook voor de theeplant. Het voordeel van de Camellia Sinensis is dat de plant zowel binnen als buiten kan worden geplaatst. Ook als je in het appartementje woont is het kweken van thee dus mogelijk.

 

Thee kweken in je tuin of in huis

Kies je voor een theeplant in je tuin? Zorg er dan voor dat de plant op een lichte zonnige plek tot half in de schaduw wordt geplaatst. Houd daarbij rekening met de seizoenen. In de somer staat de zon namelijk een stuk hoger dan in de winter en dat kan invloed hebben op het groeiproces. Je zou zeggen dat een theeplant van nature veel water nodig heeft. Dat valt best mee en daardoor is het onderhoud niet heel intensief en dat maakt het zelf kweken van thee erg eenvoudig.

Kies je voor een theeplant in huis? Zorg dan voor een plaats die van nature erg licht is. Dan kom je al snel uit bij een positie aan het raam. Let daarbij wel op de temperatuur. Het is namelijk niet verstandig om de plant te dicht bij de verwarming (denk ook aan de vloerverwarming) of een kachel te zetten. Een directe warmtebron is niet goed voor het natuurlijke groeiproces van de theeplant.

Wil je meer weten over het kweekproces en de mogelijkheden? Of wil je direct deze mooie theeplant kopen of als cadeau bestellen? Bekijk dan de pagina over de Camellia Sinensis in onze webshop.

 

Stappenplan

Met onderstaande tips en een beetje liefde en aandacht drink je voor je het weet je eigengemaakte kop (h)eerlijke groene thee.

En onthoud: oefening baart kunst. Door te spelen met de wijze of duur van de bereiding bij onderstaande stappen krijgt je thee steeds weer een andere smaaknuance. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Probeer het uit en ontwikkel je eigen signature thee!

Nodig voor 1 kop groene thee:

 • 15 gram/ een hand met theeplanttoppen
 • rooster
 • wok
 • theedoek
 • oven
 • eventueel kruiden uit eigen tuin

Onze tip: “Een lekkere groene theemelange maak je eenvoudig met planten uit eigen tuin. Denk bijvoorbeeld aan rozenblaadjes, brandnetel, bramenblad en munt. Afhankelijk van de smaak en het kruid, kun je een verhouding van 50% thee en 50% kruiden aanhouden.”

 

Stap 1: oogsten

Voor echte thee gebruik je alleen de jonge blaadjes. Pluk daarom de bovenste twee blaadjes en de knop van je theeplant. Voor een kop thee heb je ongeveer 15 gram nodig, dat staat gelijk aan een volle hand met toppen van de plant.

 

Stap 2: verflensen

Leg de bladeren op een rooster en laat ze ongeveer vier uur op kamertemperatuur drogen. De bladeren worden zo zacht en slap. Wanneer je een blad kunt dubbelvouwen zonder dat-ie knakt, kun je hem verder gaan verwerken.

 

Stap 3: killing the greens

Pak een wok, doe daar de bladeren in en zet deze op hoog vuur. Door de bladeren te verhitten stop je namelijk het oxidatieproces (killing the greens). Pak de bladeren bij elkaar met een theedoek, zodat de stoom en warmte er goed doorheen gaat. Laat ze weer in de pan vallen en herhaal dit steeds. Net als wanneer je spinazie verhit, slinken ook je theebladeren. Als het goed is gaan ze ook steeds lekkerder geuren. Doe dit ongeveer vijf minuten, totdat ze zacht zijn.

 

Stap 4: rollen

Zet het vuur uit en begin meteen met het maken van ballen van de bladeren. Dit doe je door ze te kneden en te rollen tussen je handpalmen. Haal de ballen weer uit elkaar, laat deze in de wok vallen en herhaal deze stappen gedurende 45 minuten. Je zult zien: door het rollen krijg je, letterlijk, steeds groenere vingers! Dit komt omdat er olie (en dus smaak) vrijkomt. Het moment dat de bladeren aan je handpalmen blijven plakken, ben je klaar.

 

Stap 5: drogen

Verhit de bladeren vier uur in een oven op vijftig graden. Kijk dan of de bladeren donker en hard zijn, zodat ze breken wanneer je erin knijpt. Is dit nog niet het geval, laat ze dan nog even staan. Je kunt de bladeren ook een dag op kamertemperatuur laten drogen. Je hebt nu door het verwerken en het vochtverlies ongeveer 3 gram thee over om je kopje thee mee te zetten.

 

Stap 6: zet je eigen thee

Zet een kop met vers theewater (met een temperatuur van 80 graden) en vul je theezeef met de groene theeblaadjes. Je kunt hier eventueel nog munt of gember bijvoegen en santhee, je hebt je eigen theemelange!

 

Theeplant stappenplan

 

Richtlijnen voor je eigen plantage

Wil je je eigen plantage, maar twijfel je over de hoeveelheid LocalTea planten? Dit levert een theeplant op:

 • 1 theeplant
  beschouw dit vooral als een decoratie- en leuk studieobject. Naast dat de plant mooi is om naar te kijken, zie je hoe de toppen zich ontwikkelen.
 • 3 theeplanten:
  per oogst, een kop thee
 • 20 theeplanten:
  per oogst, acht koppen thee
 • 50 theeplanten:
  per oogst, twintig koppen thee.

Iedere 2 à 3 weken kun je de toppen van je theeplant oogsten. 

 

Theeplanten bestellen