Matcha Madeleines recept

Matcha Madeleines recept

Matcha Madeleines recept

Matcha Madeleines recept

Heb je zin in wat lekkers bij de koffie of thee en ben je een fan van Matcha? Dan is dit Madeleines recept wellicht wat voor jou! Deze schelpvormige cakejes met Matcha hebben namelijk een heerlijke zoete en frisse smaak. Het recept is niet alleen lekker, maar ook nog eens makkelijk te maken. Hieronder lees je meer over deze Franse cakejes en het recept.

Wat zijn Madeleines?

Madeleines zijn cakejes in de vorm van schelpjes afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Ze zijn zowel in als buiten Frankrijk heel populair en worden op grote schaal gemaakt.
Ze zeggen dat “Madeleine” in de 18e eeuw een boerin zou zijn geweest, die bij een onverwachts bezoek van hertog ‘Stanislaus Leszczynski’ deze cakejes zou hebben gebakken. Hierbij gebruikte ze op dat moment de ingrediënten die ze in huis had.

Bakken met Matcha

Als je in eerste instantie ‘Matcha’ hoort, denk je misschien niet gelijk aan baksels. Vaak wordt Matcha gebruikt om thee mee te bereiden of voor het maken van latte. Maar... zoals je leest kun je er dus alle kanten mee op! Zo kun je een mooie groene kleur geven aan je pannenkoeken, kun je het verwerken in cake, taart, koekjes, ijs en nog veel meer. De smaak van Matcha is van zichzelf een beetje bitter en heeft een zachte zoete nasmaak. Hierdoor kun je het gemakkelijk combineren met zoetigheid zoals frambozen, chocolade en pistache. Let’s bake some Matcha Madeleines!

Ingrediënten voor 4 personen

  • Madeleinebakvorm
  • 125 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 100 gram zachte boter
  • 1 theelepels gist
  • 2 grote eieren (kamertemperatuur)
  • 2 theelepels Matcha groene thee poeder
  • 1 scheutje vanille extract
  • 1 snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de suiker, de boter, het vanille extract en het zout in een kom en klop het mengsel goed door.
  3. Voeg één voor één de eieren toe.
  4. Voeg de gist en de Matchapoeder toe en meng het geheel.
  5. Vul een siliconen Madeleinebakvorm met elk 1 eetlepel beslag, verlaag de oventemperatuur naar 150 graden en bak het geheel af in +/- 20 minuten. Aangezien elke oven anders is, raden we aan altijd tussendoor even door de oven heen te kijken hoe de cakejes zich ontwikkelen.
  6. Haal het uit de oven, laat het goed afkoelen en haal de Madeleines uit de vorm. Eet smakelijk!

Extra tip: Als je het lekker vindt kun je ze aftoppen met een beetje poedersuiker voor een extra smaakbeleving. 

Wil je verzekerd zijn van de beste kwaliteit Matcha poeder? Probeer dan eens onze Japanse Matchapoeder speciaal om mee te koken. Zo creëer je de meest lekkere baksels zoals bijvoorbeeld deze lekkere Madeleines uit bovenstaand recept.