Matcha thee: schuimlaag maken

Matcha thee: schuimlaag maken

Een mooie schuimlaag mag niet ontbreken als je zelf matcha thee maakt. Het maakt deze thee ‘echt af’. Het is niet alleen mooi voor het oog, het komt de smaak ook daadwerkelijk ten goede. Dat wil je. Van nature heeft thee geen schuimlaag en daarom is het voor de doorgewinterde theeliefhebber even wennen. Bij koffie is het bijvoorbeeld veel gebruikelijker. Toch zijn de fijnproevers al snel helemaal om: een goede schuimlaag is een must bij matcha.

Waar de meeste theesoorten bestaan uit kruidensnippers is matcha thee een poeder. Na het opschenken van het water start je met het opkloppen van het mengsel, bij voorkeur met een matcha klopper. Dan krijg je namelijk het beste resultaat. Het schuim ontstaat niet alleen door het effect van het kloppen, maar vooral ook door het bestanddeel saponine. Het is een plantaardige vorm van zeep. Het is ook afkomstig van het Latijnse woord sapo dat zeep betekent.

Matcha schuimkraag maken

De kwaliteit van het concentraat saponine bepaalt in belangrijke mate het niveau van de schuimkraag. Heb je geen klopper of vind je dit moeilijk. gebruik dan een waterflesje om de combinatie van poeder en (heet) water te mengen. Let op: maximaal 65 graden. Ook dan zal je een schuimlaag krijgen. De oplettende lezer heeft gezien dat ‘heet’ tussen haakjes staat. Het is namelijk ook mogelijk om matcha koud te bereiden en te drinken. Het is belangrijk dat je met behulp van de klopper of de waterfles het poeder goed weet weg te werken. Het is zelfs mogelijk om water te vervangen voor hete melk en zo een echte matcha latte te maken. Een echte aanrader, zeker voor liefhebbers van koffie.

 

matcha thee gezond

 

Tips en aandachtspunten

  1. Matcha van mindere kwaliteit schuimt niet. Kies daarom altijd een product van goede kwaliteit. Bij De Theespecialist ben je op de juiste plek.
  2. Matcha wordt ook als ingrediënt bij het koken gebruikt. Deze matcha is niet geschikt om te drinken. Het kan geen kwaad, maar de smaak en de schuimlaag zijn minder.
  3. Vergeet niet de matcha te zeven. Doe dit na het kloppen en voordat het water wordt toegevoegd. Hoe fijner de matcha, hoe beter en gemakkelijker de schuimlaag ontstaat.
  4. Zoals al aangegeven, gebruik water van maximaal 65 graden. Een te lage temperatuur is ook niet goed.
  5. Zorg voor een goede verhouding tussen de matcha en het water. Als rekenmodel hanteren wij 1 gram matcha bij 75 milliliter water.
  6. Gebruik geen gewone garde om de matcha te kloppen. Met een bamboe klopper krijg je sneller en beter een mooi, stevige schuimlaag en dat komt de smaak van de thee ten goede.

Heel veel plezier met het maken van je eigen matcha.