Recept: Matcha tiramisu maken

Recept: Matcha tiramisu maken

Matcha Tiramisu recept

Matcha Tiramisu: heerlijk nagerecht met thee

Tiramisu is een heerlijk en zeer populair nagerecht dat op veel menukaarten te vinden is en ook heel populair is om zelf te maken en een geweldige tip als dessert voor de feestdagen, een verjaardag of als je thuis gaat koken met vrienden/vriendinnen. Tiramisu is van oorsprong een Italiaanse lekkernij en is letterlijk vertaald ‘trek mij omhoog’ en is bedoeld om je op te vrolijken. De betekenis is dus eigenlijk ‘beur me op’ of ‘maak me blij’. Het is een leuk weetje om te vertellen als je het gerecht aan je gasten presenteert.

In het navolgende gerecht maken we de traditionele Italiaanse tiramisu met heerlijke matcha thee als extra ingrediënt. Dit is een hele leuke variant en bovendien extra genieten voor theeliefhebbers. Ideaal om bij dit nagerecht je favoriete matcha thee te schenken. Zo sluit je het diner op stijlvolle manier af met deze laatste gang.

Matcha heeft bovendien de eigenschap zeer goed bij zoete desserts te passen. Het heeft iets bitters en zoets tegelijk en dat ‘pairt’ perfect. Tijd om aan de slag te gaan.

 

Welke ingrediënten heb je nodig voor Matcha Tiramisu?

Ingrediënten voor 10 tot 12 personen:

  • 2 pakken lange vingers
  • 500 gram mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 125 gram kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • 3 eetlepels matcha thee
  • 100 gram pure chocolade

 

Matcha tiramisu maken

Klop met een garde de eidooiers en voeg direct 50 gram suiker toe in een grote kom. Meng hier de mascarpone doorheen. Tip: de mascarpone is vrij stug dus dat is even hard werken. Maak het jezelf wat makkelijker en voeg de mascarpone in drie delen toe.

Pak er een mixer bij en klop daarmee de slagroom en 25 gram suiker op tot de slagroom stijve pieken heeft. Spatel de opgeklopte slagroom daarna voorzichtig door het mascarpone-mengsel.

Meng in een kommetje de rest van de suiker (50 gram) met 250 ml water en een eetlepel van de matcha.

Zet een ovenschaal klaar en haal de lange vingers één voor één door het matcha-mengsel en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Zorg dat de hele bodem bedekt is (eventueel kun je de lange vingers op maat snijden).

Schep een derde (of de helft, afhankelijk van de hoogte en grootte van je ovenschaal) van het mascarpone-mengsel op de lange vingers. Verdeel het met behulp van een spatel en zorg voor een gladde laag.

Strooi hier (bijvoorbeeld met een theezeefje) een halve eetlepel matcha poeder overheen, tot je een mooi groen laagje hebt.

Herhaal de stappen zoals hierboven beschreven, maar strooi nog geen matcha over de bovenste laag van de matcha tiramisu. De reden is dat dit anders donker zal gaan kleuren in de koelkast.

De tiramisu mag nu eerst afgedekt met plasticfolie een uur of twee opstijven in de koelkast. Haal de schaal daarna uit de koelkast en bestrooi de tiramisu nu met de rest van de matcha.

Schaaf vervolgens met een koksmes over de gladde kant van de reep chocolade om mooie grote chocoladekrullen te maken. Bestrooi de matcha tiramisu met de chocolade en jouw matcha tiramisu is klaar om te serveren, samen met een heerlijk warm kopje Matcha Tea. (bron: culy.nl)