Hoe wordt thee gemaakt?

Hoe wordt thee gemaakt?

Hoe wordt thee gemaakt

Hoe wordt thee gemaakt? Je bent gewend om het zakje te pakken of losse thee in een filter te doen. Het is een natuurproduct, dat is bekend. Maar waar komt het vandaan, hoe is het ontstaan en hoe is deze immens populaire drank in de schappen en de keukenkastjes terecht gekomen. Laten we eens, letterlijk en figuurlijk, naar 'the roots' van thee te gaan. 

 

Hoe is thee ontstaan?

Het verhaal gaat rond dat Keizer Shen Nong uit China in 2737 voor Christus per ongeluk thee heeft uitgevonden. Hij vond het hygiënischer om eerst water te koken voordat hij het dronk. Er waren wat blaadjes van de theeplant door de wind in de waterketel gekomen en dat vond de keizer heerlijk. Hij vond dat het hem energie gaf en verklaarde de drank tot medicijn. Of het verhaal waar is, is niet zeker. Echter is het wel heel aannemelijk dat de thee in China is ontstaan.Hdhjdhdhdd

Een hele tijd later (in 1907) zijn theezakjes door een Amerikaanse theehandelaar ontstaan.

 

Hoe wordt thee gemaakt?

Thee komt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Deze plant groeit in Azië, Afrika en wordt zelf tegenwoordig op Nederlandse bodem geteeld door LocalTea. De stukken grond waar de theeplanten op groeien noem je theeplantages. Vaak worden de blaadjes van de thee met de hand geplukt, maar soms ook met machines. Als ze geplukt zijn, gaan de blaadjes door naar de fabriek. Daar worden ze verder verwerkt (gedroogd, gerold, gebroken en eventueel gemalen afhankelijk of de thee in theezakjes gebruikt gaat worden). Bij losse thee wordt de thee minder bewerkt en vaak niet gemalen.

 

Rooibos thee is eigenlijk geen thee

Er zijn veel verschillende theesoorten. Je hebt witte, groene en zwarte thee en dit is allemaal echte thee. Het wordt gemaakt van de theeplant Camellia sinensis (deze theeplant verkopen wij trouwens ook in onze eigen webshop!). Sommige andere soorten noemen we ook thee, terwijl dit van wat anders wordt gemaakt. Je kunt hierbij denken aan kruidenthee. Dit wordt gemaakt van kruiden zoals munt van de muntplant en rooibos van blaadjes van de rooibosstruik.

Wist je trouwens dat je ook zelf thee kan maken? Vanaf de 3 theeplanten kun je zelf zorgen voor een lekkere verse kop thee. Meer weten? Via onze blog zelf thee kweken met een theeplant lees je er meer over.