Theeplant onderhouden

Theeplant onderhouden

Theeplant onderhouden

Om je eigen thee te kunnen kweken hoef je niet in een tropisch land te wonen of een hele grote tuin te hebben. De Theeplanten van LocalTea zijn van Nederlandse bodem. Eerder was het nog geen kwekerij gelukt om in Europa theeplanten te kweken door het Europese klimaat. Well: They did it!

Door hen kun je nu ook thuis een theeplant kweken en genieten van zelfgemaakte thee. Je kunt dit zelfs op je eigen balkon doen! Overweeg je een theeplant te kopen of heb je ze maar geen idee hoe je de planten het beste kunt onderhouden? Dan is deze blog zeker interessant voor jou! Hieronder vind je een stappenplan terug hoe je jouw theeplant het beste kunt onderhouden.

 

Eigen theeplantage

Laten we eerst beginnen met de richtlijnen te verhelderen voor je eigen theeplantage, zodat je duidelijk hebt hoeveel theeplanten je ongeveer nodig hebt voor het thee zetten.

1 theeplant wordt in het algemeen vooral gezien als decoratie- en leuk studieobject. De theeplant is mooi om naar te kijken en je ziet precies hoe de toppen zich ontwikkelen.

  • 3 theeplanten zorgen per oogst voor 1 kop thee;
  • 20 theeplanten zorgen per oogst voor 8 koppen thee;
  • 50 theeplanten zorgen per oogst voor 20 koppen thee.

 

Onderhouden van een theeplant: stappenplan

Stap 1: Standplaats

Kies de standplaats uit van je theeplant. Je kunt hem zowel buiten- als binnenplaatsen. Buiten plaats je hem op een lichte, zonnige plek tot halfschaduw. Wil je de theeplant liever binnen plaatsen? Plaats de plant dan niet boven een verwarming of andere warme plek.

 

Stap 2: Grond

Zoals je al gelezen hebt raden we pot kruiden aan of eigen grond. Het is hierbij belangrijk dat de grond licht zuur is (PH 5-7). Een goede doorgewerkte grond heeft de voorkeur. Je werkt de kleigrond diep door met zandgrond en humus.

 

Stap 3: Water geven

Zorg ervoor dat je buiten in de volle grond alleen na een hete zomerse dag (na zonsondergang) de theeplant water geeft. Dit doe je door het te nevelen. Als de theeplant buiten in een pot staat is het in de zomer twee keer per week en in de winter twee keer per maand (mits het niet vriest). Staat de theeplant binnen? Dan geef je de theeplant 2 keer per week een beetje water.

Als je een serre hebt kun je het beste na een hete zomerdag nevelen en de ruimte s’ nachts luchten. Verder geef je ze twee keer per week een beetje water. In de winter doe je dit 1 keer per week met een beetje water en zorg je voor regelmatig frisse lucht.

Let op: De Theeplant Camellia Senensis houdt niet van natte voetjes. Waak er goed voor dat er geen water blijft staan in de overpot. Zorg daarnaast voor goede afwatering in potten en kuipen en werk vette grond goed door.

 

Stap 4: Bloei en snoei

Een theeplant bloeit van maart t/m mei en heeft in deze periode witte bloemetjes met een geel hart die licht geuren. Verder bestaat de theeplant uit een groen deel (al het groen aan de plant) en een hout deel (gedeelte onderaan de plant).  Als je een volle theeplant wilt, dan snoei je op het groene gedeelte van de plant. Je knipt een takje net boven de aanzet van een nieuwe tak op het groene gedeelte weg. Als je de theeplant niet snoeit, zal hij alleen in de hoogte blijven groeien en geen nieuwe schotjes aanmaken. De theeplant kan met gemak 2 meter hoog worden. Hierdoor is het ook heel geschikt als haagplant.

 

Stap 5: Theehaag aanplanten

Voor een mooie volle haag heb je 8 planten (pot maat 10) op 1 meter nodig. Het is aan te raden om de haag regelmatig te snoeien tussen april en september. Je blijft dan boven het houtige gedeelte met snoeien. In de winter laat je de haag met rust. Zo zal de haag tussen maart t/m mei mooi in bloei staan.

 

Theeplant onderhouden

 

Zelf aan de slag: thee maken

Ben je er klaar voor om zelf aan de slag? Maak vanuit je eigen theeplanten een lekkere kop groene thee. Hier vind je alle informatie over het kweken van je eigen thee.