Mag je thee drinken tijdens intermittent fasting?

Mag je thee drinken tijdens intermittent fasting?

Mag je Thee drinken tijdens Intermittent Fasting

Thee drinken tijdens intermittent fasting, kan dat? Dat is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt en dan is de vervolgvraag direct: welke theesoorten mag ik wel en niet drinken? Laten we eerst even een korte toelichting geven. Want wat is intermittent fasting eigenlijk precies en welke vormen zijn er?

Wat is intermittent fasting?

Bij intermittent fasting maak je gebruik van een afwisselde vorm van vasten. De meest bekende vormen van intermittent fasting zijn periodiek vasten en om de dag vasten.

Als je om de dag gaat vasten, dan kies je ervoor om de ene dag heel weinig te eten (minder dan 25% van je energiebehoefte), afgewisseld met een dag waarop je alles mag eten. Als je periodiek gaat vasten, ga je 1 tot 2 dagen per week vasten en de andere dagen per week niet.

Hoe zit het met drinken tijdens intermittent fasting?

  • Water

Water mag je ten alle tijden drinken tijdens het vasten. Het is belangrijk om jezelf te blijven hydrateren. Vooral tijdens het vasten wil je voldoende water binnenkrijgen. Daarnaast stilt water de honger. Als je een hongergevoel hebt tijdens het vasten, kun je het beste even een glas water drinken. Bruisend water is ook toegestaan.

  • Koffie en Thee

Je mag naast water ook anderen drankjes nuttigen. Als ze 0 calorieën bevatten, zullen ze je vastperiode niet doorbreken. Dit houdt in dat koffie en thee drinken ook mag. De cafeïne werkt eetlustremmend. Let wel op: Het is de bedoeling dat je geen suiker of melk toevoegt aan de koffie of thee, anders breek je het vasten.

Onderstaande soorten thee kun je drinken, zonder het vasten te breken:

 

  • Frisdrank en limonade

In frisdrank en limonade zitten vaak suikers toegevoegd. Hierdoor is het niet aan te raden om reguliere frisdrank of limonade te nuttigen tijdens het vasten. Cola Zero zou wel mogen tijdens het vasten. Het is zelfs ideaal als je zin hebt in frisdrank en ik ga je nu vertellen waarom. Tijdens intermittent fasting zul je een stuk minder suikers binnen krijgen omdat dit eenmaal ongezond is.

Het kan zwaar vallen als je dit voor een lange periode vol wilt houden. In één glas Cola Zero zit minder dan 1 calorie en daardoor mag je het drinken tijdens het vasten. Echter is het wel aan te raden om dit met mate te drinken. Cola Zero bevat veel zoetstoffen en de bijwerkingen (zowel positief als negatief) zijn nog onvoldoende onderzocht.

 

Intermittent Fasting

 

  • Appelazijn

Als je een kleine hoeveelheid appelazijn oplost in water, zal je vast niet gebroken worden.

 

  • Dieetdrankjes

Dieetdrankjes klinken gezond en behulpzaam, maar dat betekent niet dat ze geen zoetstoffen kunnen bevatten. Meestal zitten in de dieetdrankjes weinig tot geen koolhydraten of calorieën, maar zijn ze wel aangevuld met kunstmatige zoetstoffen. Deze stoffen kunnen het verlangen naar suikers verhogen en maken daardoor het vasten een stuk moeilijker.

 

Tijdens een vast periode is alcohol nuttigen een ‘no go’. Ook tijdens de eetvensters van de immitent fasting is het aan te raden om alcohol met mate te drinken. Ze kunnen namelijk de gunstige effecten beïnvloeden door het te vertragen of te verminderen.

Je kunt dus het beste tijdens immitent fasting geen dieetdrankjes, alcohol, reguliere frisdrank en limonade drinken. Je kunt wel genieten van water, zwarte koffie, zwarte thee, groene thee en kruidenthee. Cola Zero en een beetje appelazijn opgelost in water kun je ook drinken, maar wel in kleine hoeveelheden.