Thee zonder cafeïne of theïne

Thee zonder cafeïne of theïne

Thee zonder cafeïne of theïne

Cafeïne (of theïne) in je thee? Wil je dat of juist liever niet? Wanneer je in de ochtend lekker wilt wakker worden dan is het wel fijn om een sterk kopje thee te zetten met cafeïne/theïne. Wat is eigenlijk het verschil tussen beide? Simpel gezegd: helemaal niks. Het is namelijk precies hetzelfde stofje dat zowel in veel koffie- als theeproducten te vinden is. Alleen de naam is anders.

Thee is een drank die op elk moment van de dag gedronken wordt en het hele jaar door. De theesoort die het beste bij dit moment past kan wel steeds anders zijn. Zo wordt een zwarte thee vaker in de koude wintermaanden gedronken en frisse fruitthee op een lekkere zonnige dag.

Het is zelfs mogelijk om de theekeuze af te laten hangen van de buitentemperatuur. Is het koud buiten? Kies dan een thee die op hogere temperatuur wordt geschonken. Is het warm buiten? Kies dan een thee die op lagere temperatuur wordt geschonken of kies voor een heerlijke frisse ijsthee, gemaakt van jouw favoriete merk. Keuzes genoeg om elke dag een andere heerlijke thee te drinken. Zo wordt het een jaarrond proeverij.

Wordt het avond en wil je een lekker kopje thee drinken? Houd er dan rekening mee dat cafeïne/theïne ervoor zorgt dat je wakker blijft. Dat is goed om rekening mee te houden bij je keuze. De hoeveelheid theïne per theesoort verschilt. Er zijn drie factoren die hierbij een rol spelen:

  1. De trektijd
  2. Het kopje
  3. De theesoort

 

1. De trektijd

Hoe langer je een theezakje (of losse thee) in het water laat rusten, hoe sterker de thee wordt. Daarbij komt automatisch ook meer theïne vrij (mits de gekozen thee theïne bevat). Je ziet ook dat de kleur van het theewater langzaamaan donkerder wordt.

2. Het kopje

Het klinkt misschien logisch, maar toch benoemen we het even. Hoe groter het kopje, hoe meer theewater. Ervan uitgaande dat je je thee altijd even sterk maakt, krijgt je meer theïne binnen als je een groter kopje kiest.

3. De theesoort

Is het wat later op de avond en weet je van jezelf dat het niet verstandig is om cafeïne/theïne binnen te krijgen, omdat je dan moeilijker in slaap komt? Wil je toch een lekker kopje thee drinken? Kies dan voor een theesoort die geen theïne bevat. Zo kun je toch heerlijk genieten zonder je zorgen te maken of je wel in slaap komt. Ook kan het rusteloosheid, hoofdpijn of rusteloosheid veroorzaken. Ook voor kinderen en tijdens een zwangerschap is theïne niet aan te raden. Genoeg over wat niet kan, wat kan wel? De volgende theesoorten bevatten geen theïne:

 

 

Deze warme dranken kun je zonder zorgen drinken. Waarom bevatten ze eigenlijk geen theïne? Simpel, ze zijn niet afkomstig van de theeplant. Officieel is het geen thee maar een kruidenextract. Zo heb je het beste van twee werelden. Geniet ervan!